Helyi sport

2018.10.17. 10:11

Amerikai foci - Tornagyőzelem győriekkel

Rangos tornát nyert vasárnap a magyar amerikaifutball-válogatott. Csehország, Magyarország és Szlovákia részvételével idén először rendezték meg a három mérkőzésből álló Three Nations Cup elnevezésű miniligát. A magyar válogatottba két győri játékos, Becs Péter és Vorholt Viktor meghívót kapott.

Németh Richárd

Magyarország–Csehország 23–15 (7–7, 10–8, 6–0, 0–0)

Budapest, Új Hidegkúti Nándor Stadion, 5200 néző.


Az első ízben rendezett tornán a nemzeti csapat budapesti mérkőzése döntővel ért fel, hiszen a csehek első körben 44–0-ra győzték le a szlovákokat hazai pályán, míg a mieink 61–0-ra nyertek Pozsonyban. A vasárnapi találkozón a visszavágás tüze is fűtötte a magyar játékosokat, hiszen három évvel ezelőtt egy Csehország elleni kiütéses vereséggel mutatkozott be első hivatalos mérkőzésén a nemzeti együttes. Mindezek mellett a telt ház és a fantasztikus hangulat is további motivációt jelentett az amerikaifutballistáknak.


Grátz Vilmos szövetségi kapitány örült a győzelemnek, de higgadtan értékelt: „Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, de a valaha volt legfontosabb győzelmünket arattuk. Boldog vagyok, azonban sok hibát követtünk el, és van hova javulnunk. Azt hittem, hogy jobban fog menni, de a győzelem nagyon fontos, mindenki a szívét-lelkét kitette a pályán. Ez a csapat három éve nagyon elvert minket, most visszaadtuk nekik, ha nem is akkora mértékben – nyilatkozta a tréner. – A játékosoknak és az edzőknek is voltak hibáik, köztük nekem is, de javítunk mindenen. Nagyon remélem, jövőre már négy nemzet kupája lesz, többen leszünk és természetesen szeretnénk megvédeni a címünket" – értékelt a kapitány.

A Three Nations Cup-győztes magyar válogatott tagja volt a Győr Sharksból Becs Péter és Vorholt Viktor is. Fotók: Radó Norbert (MAFSZ–Facebook)

A mérkőzés legértékesebbjének választott miskolci Szabó Martin kifejezetten élvezte a mérkőzést és edzőjéhez hasonlóan jövőre is elhódítaná a trófeát: „Csak próbáltam a maximumot kihozni magamból, segíteni a csapattársaimat, az országomnak megnyerni ezt a mérkőzést. Szerintem nagyon jól felkészültünk a meccsre és ezt a választ kapták a csehek. Ennek a találkozónak minden egyes percét élveztem még akkor is, ha fájt. Egy ilyen párharc után meg kell védenünk a címünket jövőre" – mesélte Szabó.


A Győr Sharks együttesét képviselő játékosok közül Becs Péter pályára is lépett a csehek ellen, csapattársa, a játékos-klubvezető Vorholt Viktor a cserepadról figyelte a mérkőzést. Társaihoz képest a sportág gyors fejlődését emelte ki.


„Nagyon fontos nemcsak nekünk, játékosoknak, hanem az egész amerikaifutball-társadalomnak is az a pozitív környezet, ami körbevesz bennünket. Az, hogy egy MTK-stadiont meg tudunk tölteni, ilyen hangulat van és meccskezdés előtt kint a telt ház tábla, ez egy fantasztikus érzés – mondta Vorholt Viktor. – Ez nagyon fontos mérkőzés volt a válogatott számára. Hosszú idő után léptünk ismét pályára, ráadásul legutóbb kikaptunk, így hatalmas elszántság és bizonyítási vágy volt a fiúkban a torna mérkőzésein. Úgy érzem, az elmúlt években rengeteget fejlődött és lépett előre Magyarországon a sportág, így csak pozitív dolgokat tudok mondani. A cseh

Európában magasan jegyzett válogatott, szóval mindenképp nagy siker ez nekünk – nyilatkozta a játékos. – A védelmünk nagyon erős volt, végig dominálta a találkozót, és azért tizenöt ponton tartani a cseheket, nem kis teljesítmény. Minden dicséretet megérdemel a csapat, kulcspillanatokban sikerült jól döntenünk, labdákat szereznünk" – értékelte a válogatott szereplését Vorholt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában