Helyi sport

2016.04.28. 02:06

45 ezer dollár a tét Győrben

Május közepéig három nemzetközi profi női teniszversenyt rendeznek Győrben. Az első két viadalnak a Kálóczy tér, a harmadiknak a Marcal Teniszcentrum ad otthont. Az egykori Roland Garros elődöntős, cseh Nicole Vaidisova nevezett a második és harmadik győri versenyre.

Szeghalmi Balázs


A Kálóczy téri két versenyen külön-külön 10 ezer dollár a pénzdíj, míg a Marcal Teniszcentrumban 25 ezer dollárért küzdenek a játékosok. Bár a profi teniszvilágában 10 ezer dollárnál alacsonyabb összdíjazású versenyt nem rendeznek, mindent elmond a fehér sportba áramló pénzek nagyságáról: a világ legjobb úszói nem ritkán hasonló, 10-20 ezer dolláros tétekért ugranak a medencébe.


Fotók: Cseh Róbert


Hat magyar teniszező versenyben

A mezőny a két Kálóczy téri versenyen nagyjából azonos. Az első héten a női világranglista 357. helyezettje, Chantal Skamlova volt a legmagasabban rangsorolt játékos. A múlt idő nem véletlen: a szlovák teniszező pechjére azzal a szerb Vesna Dolonc-csal akadt össze a Kálóczy téren, akit három éve 84.-ként jegyeztek a világranglistán. A torna eddigi messze legszínvonalasabb mérkőzésén a szerb teniszező óriási csatában, döntő szettben győzött szlovák vetélytársa ellen. A magyar teniszezők játékára eddig panasz nem lehet: tízen indultak a főtáblán, hatan jutottak be a második fordulóba. A negyeddöntőben biztosan szurkolhatunk magyar játékosnak, mivel Bukta Ágnes és Pirok Alexa egymással küzd a továbbjutásért.

Az első győri verseny összes eredményét ide kattintva tekinthetik meg!

A magyar Békefi Bianka párospartnerét, Szlavikovics Szabinát győzte az első fordulóban a Kálóczy téren - kép: Magyar Tenisz Szövetség

A magyar Békefi Bianka párospartnerét, Szlavikovics Szabinát győzte az első fordulóban a Kálóczy téren - kép: Magyar Tenisz Szövetség
Győrbe jön a Roland Garros egykori elődöntőse

"Több mint örömteli, hogy 1987 után profi pénzdíjas versenyt rendezhetünk a Kálóczy téren. A játékosok között rengeteg a fiatal tehetség. A most Győrben versenyzők közül páran betörhetnek a világelitbe néhány év múlva, ha ütőerőben fejlődnek" - mondta Soós Szabolcs, a GYAC teniszszakosztályának vezetője. Megyénkből egyedüliként a győri Szőke Nóra indult a versenyen, aki egy sima és egy szoros játszmában búcsúzott a selejtező első fordulójában.

A jövő heti, második Kálóczy téri versenyre nevezett az a Nicole Vaidisova is, aki 2006-ban a Roland Garroson, 2007-ben az Ausztrál Openen elődöntős volt. A világranglista egykori hetedik helyezettje számos sérülés, magánéleti gondok után próbálkozik a visszatéréssel. Érdekes lesz látni, mire megy a győri salakon a még mindig csak 27 éves, egykori sztárjátékos. Vaidisova a Marcal Teniszcentrumban szervezett versenyen is indul. 


Nicole Vaidisova szebb napjaiban - fotó: Kisalföld-archívum

Nicole Vaidisova szebb napjaiban - fotó: Kisalföld-archívum
A győri versenysorozatot lezáró, 25 ezer dolláros viadal mezőnye sokkal erősebb "kávéháznak" ígérkezik. Az ITP honlapja szerint a 167. román Ana Bogdan lesz az első kiemelt. A Marcal Teniszcentrumban ütőt ragad a soproni származású Jani Réka Luca, aki jelenleg 266. a világranglistán, de korábban az US Open főtábláján is bemutatkozott már.

Rosset győzött Győrben, Djokovics városi legenda

Az említett 1987-es győri férfi versenyt Marc Rosset, a svájciak barcelonai olimpiai bajnoka nyerte. Győrben többször hallott szóbeszéd, hogy a férfi tenisz jelenlegi uralkodója, Novak Djokovics teniszezett a folyók városában. A szerb világelső tizenévesen valóban versenyzett Magyarországon, de nem Győrben, hanem Kecskeméten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában