Helyi sport

2014.12.12. 08:54

Sakk - Olimpia feketén-fehéren

Hétvégén rajtol Győrben az U16-os sakkolimpia. Az esemény napi 108 partiját lehet majd élőben nyomon követni a helyszínen és az interneten.

Szeitz Tibor

Ahogy arról beszámoltunk, december 12. és 22. között Győrben rendezik az U16-os sakkolimpiát.

„Ez lesz az első hivatalos sakkolimpia hazánkban – emelte ki a verseny tegnapi sajtótájékoztatóján Szurmai-Palotai Piroska, a Magyar Sakkszövetség kommunikációs vezetője.

– Fontos számunkra a győri verseny, ez lehet ugyanis a 2020-as felnőttolimpia egyik %BBelőszobája%AB, mivel ha minden jól sikerül, szeretnénk arra is pályázni."

A sakkolimpiának a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-kara (Győr, Liszt Ferenc u. 42.) ad otthont.

„A sakk 2013 óta a nemzeti tanterv része, s bizonyíthatóan fejleszti a gyerekek képességeit. Egy éve sikeresen indítottuk el a tanítói képzést, így nem is volt kérdés, s örömmel vállaltuk a házigazda szerepét" – fogalmazott dr. Szabó Péter, az intézmény dékánja.

Az olimpiára rekordszámú nevezés érkezett. Öt kontinens képviselteti magát a korosztályos világeseményen, 38 ország 54 csapata ül majd a táblákhoz a győri versenyen.

„Ez az a korosztály, amely már nagyon közel áll a nagymesteri szinthez, ebben a korban szerezhetik meg tudásuk alapjait a sakkozók – emelte ki Mészáros Attila, az országos szövetség főtitkára. – Magyarország rendezőként négy csapatot indíthat, s jó hír, lesz egy győri és egy nyugat-magyarországi válogatott is" – tette hozzá a sportvezető.

„Olimpián szerepelni óriási lehetőség, mérföldkő ez a győri és megyei sakkozók életében – említette dr. Gyurkovics Bence, a Győr-Moson-Sopron Megyei Sakkszövetség elnöke. – Mindig is törekedtünk rangos versenyeket rendezni, a folyamat csúcspontja ez a mostani olimpia."

A szervezők természetesen a helyszínen is várják az érdeklődőket – a belépés ingyenes –, a játszmákat kivetítőn egy előadóteremben is meg lehet nézni, ahol szakemberek élőben kommentálják, elemzik a lépéseket. Az esemény napi 108 partiját az interneten is nyomon lehet követni, ezeket a szövetség honlapjáról

www.chess.hu

lehet elérni. A mérkőzések 14, de lesznek olyan napok, amikor 10 órától kezdődnek. A részletes program a már említett honlapon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában