Széchenyi-egyetem támogatásával

2024.07.06. 19:52

Második hazánkban - Állandó kiállítás nyílt a zsidó kiválóságokról az egykori győri zsinagógában - fotók

Megnyílt az egykori győri zsinagóga épületében a Széchenyi István Egyetem és az azt fenntartó alapítvány támogatásából hazánk második Zsidó Kiválóságok Kiállítása, melyet egész évben látogathatnak az érdeklődők. Az interaktív tárlat a világ, hazánk, Győr-Moson-Sopron és Győr zsidó származású tudósait, művészei és sportolóit mutatja be, emléket állítva a holokausztnak.

Simon Roberta

A Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja, hogy az egykori győri zsinagógában, a mai Egyetemi Hangversenyteremben zajló magas színvonalú zeneművészeti képzésen túl visszaadjon valamit a zsidóságnak, akik Győr gazdaságához, kultúrájához, társadalmához tevőlegesen hozzájárultak. Az egyetem a Széchenyi István Egyetemért Alapítvánnyal partnerségben ezért hozta létre Magyarország második Zsidó Kiválóságok Kiállítását, amelynek megnyitóját szombaton tartották az ikonikus épületben.

A holokauszt 80. évfordulója adta a keretet a kiállításnak és az emlékkoncertnek, melyet fogadás követett.

Elsőként  dr. Krausz Péter, a Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke mondott beszédet. - Pénteken szép számmal jelentek meg a hívek az istentiszteleten, amelyen ismét felidézhettünk a zsinagóga egykori közösségének emlékét. Sajnos 80 évvel ezelőtt semmisé lett a helyi közösségünk. Ma már ez  ház a kultúra háza. Hangversenyek és zenét tanuló egyetemi diákok otthona - hangsúlyozta dr. Krausz Péter, mielőtt megnyitotta volna a Zsidó Kiválóságok Kiállítást. - Az interaktív tárlat nem csak történetünket és kincseinket mutatja be, hanem a világ és Győr legkiemelkedőbb személyiségeit a tudomány, társadalom, kultúra és sport területéről is - fűzte hozzá.

Prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte az egykori győri zsinagóga történetét, épületének átalakulását az elmúlt évtizedekben. - Olyan művészek, alkotók, tudósok és sportolók életét hagyatékát tárja a kiállítás - ezzel emléket állítva- a látogatók elé, akik sokat tettek azért, hogy a világunk egy jobb hely legyen - emelte ki a győri egyetem kuratóriumának elnöke.

- A szomszédunkban dúló háborúk idején nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legfontosabb a különböző felekezet és népek közötti megértés, elfogadás - tette hozzá.

Prof. dr. Palkovics László arról is beszél, hogy a 2020-ban a felújított épület újra a város egyik ékköve lett, majd a Széchenyi-egyetem birtokába kerülve új funkciót kapott. Ma már a tehetséges zenélő fiatalok otthona, azonban szellemiségét máig őrzik, ennek egyik ékes példája a szombaton megnyitott állandó kiállítás is.

Az épület földszintjén és második emeleti karzaton 400-nál is több zsidó származású kiválóság portréját mutatja be, többek között Radnóti Miklósét, Hajós Alfrédét, Albert Einsteinét, Örkény Istvánét, Ligeti Györgyét, Molnár Ferencét, Bródy Jánosét vagy Szenes Ivánét, Keleti Ágnesés, Teller Edéét és a győri Vagongyár alapítójáét is.

Dr. Olti Ferenc, a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza alapító-vezetője és az első kiállítás kurátorának elnöke megköszönte az összes munkatársnak, hogy létrehozták Győrben is az egyedülálló tárlatot. Köszöntőjében kifejtette az egyetemmel és az alapítvánnyal folytatott kapcsolatot, majd a kiállítás létrehozásának történetét.

A beszédeket követően a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának tanulói adtak emlékkoncertet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában