Az újításokkal együtt őrzik a hagyományokat

2024.07.02. 06:59

Húszéves a Tízforrás, a Fertő-part zenei és kulturális fesztiválja

Jubilál a Tízforrás. A fesztivál idén huszadik alkalommal várja a közönségét koncertekkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal, túraprogramokkal július 12. és 21. között. Hegykőn és a Fertő-táj további három településén - Fertőhomokon, Hidegségen és Sarródon - lesznek események.

Bódvai Ildikó

Kiss Tibi, a Quimby frontembere új formációval tér vissza Hegykőre.

Forrás: Tízforrás

A könnyűzene, a világ- és a népzene, a jazz egyaránt felcsendül a Tízforrás színpadain. Országos, sőt nemzetközileg ismert előadókkal találkozhatunk kertekben, fák alatt, csillagok fényében, családias hangulatban a fesztiválon. 

Tízforrás
A Punnany Massif új fellépő a Tízforráson, minden bizonnyal belopják magukat a közönség szívébe. 
Forrás: Tízforrás

- A szabadtéri koncerteknek mindig különös varázsa van. Ez a mostani fesztivál, a jubileumra való tekintettel, kicsit más lesz, mint az eddigiek. A húsz év ellenére fiatalosabb lendületet kap, a törzsközönségünk mellett igyekszünk megszólítani az ifjabb korosztályt is - mondta el Jakab Zsolt szervező. Hozzátette, a Tízforrást mindig is a minőségi, színvonalas művészeti programok jellemezték. Ez idén sem lesz másként. Hagyomány, hogy mindig visszatekintenek a korábbi évek rendezvényeire és az újak mellett meghívnak olyan előadókat is, akik emlékezetes koncertet adtak. 

- Vannak olyan fellépőink, akik most más formációval érkeznek, mint korábban. Ilyen például Szűcs Krisztián, őt legutóbb a Budapest Bár koncertjén láthattuk, de járt nálunk a Heaven Street Sevennel (HS7) is. Idén vele nyitjuk július 12-én, pénteken 20 órakor Hegykőn a grófkertben a szabadtéri színpad programjait, ami a nagyobb koncerteknek lesz a helyszíne. Kiss Tibi a Quimbyből az Aranyakkord formációval tér vissza. Koncertjeik a szobazene hangulatot idézik meg, velük meghittebb közegben, János bácsi házának udvarán találkozhat vasárnap a közönség. Kardos-Horváth Jánost a Kaukázus zenekarból ismerhetjük, most pedig a Hahó Együttes gyakorló apukákból álló gyerekzenekarával érkezik - sorolta a fellépőket a kulturális fesztivál "motorja", aki fejből fújja, hogy milyen ismert és kevésbé ismert, de minőséget képviselő művészeti együttesek mutatkoztak már be az elmúlt évek alatt Hegykőn. 

A nagy visszatérőket is említi Jakab Zsolt. Közéjük tartozik a Kossuth-díjjal és több rangos zenei díjjal kitüntetett Csík zenekar, akik idén a zárókoncertet adják. Az Aurevoir ethno-beat zenekar, a Magashegyi Underground alternatív rock együttes és Berecz András mesemondó, akit soha nem lehet megunni. Az újonnan debütálók közül a hazai speed-folk-freak-punk nagyköveteinek számító Bohemian Betyarst és a Punnany Massifot  érdemes megemlíteni. Utóbbiak funk-rockot, népzenét és elektronikát ötvöző hip-popot játszanak. Valamint itt lesz formációjával az egyik legjobb hazai jazzbőgős, Egri János is. 

- A Horváth & Lukács Galériával húsz éve tartó különleges együttműködésnek állít emléket és nyújt visszatekintést a Tízforrást pénteken 18 órakor megnyitó kortárs művészeti kiállítás. Ezzel a rendezvénnyel idén Hegykő új kulturális központjába, az Öreg iskola emeleti nagytermébe költözünk. A Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás pedig szombaton nyílik az épület alsó termében. A Tornácos Házban 10FORRÁS20 címmel Csigó Gergely fotóművész fotókiállítása tekinthető meg, aki a fesztivál elmúlt éveinek legemlékezetesebb pillanataiba ad betekintést - említi a kiállításokat a szervező.  

Hidegségen a Szent András-templomban a hagyományoknak megfelelően a gitáros műfaj előadói mutatkoznak be. A sarródi Szent István vértanú templomban nyáresti templomkoncert, a Rozália Vendégház udvarán Auth Csilla és Popper Péter előadása, a fertőhomoki Szent Anna-templomban pedig Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza népzenei koncertje várja a közönséget.

Jakab Zsolt végezetül arra biztatja a közönséget: ne csak azokra a koncertekre jöjjenek, amelyek fellépőit már ismerik, legyenek nyitottak az újra is. Minden előadás valódi élőzene lesz, a Tízforrás pedig garancia a minőségre!

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában