80 éves évforduló

2024.07.07. 14:39

A holokauszt áldozatira emlékeztek Sopronban - fotók

A holokauszt 80. évfordulójára emlékeztek vasárnap délelőtt Sopronban az Izraelita temetőben, ahol felidézték a holokauszt borzalmait és megemlékeztek az elhurcoltakról is.

Varga Henrietta

A résztvevők hangsúlyozták a történelmi emlékezet fontosságát, valamint a tolerancia és az emberi jogok védelmének szükségességét a mai társadalomban, hiszen a megemlékezések egyik célja, hogy emlékeztessenek a múlt tragédiáira, és figyelmeztessenek a gyűlölet és az előítélet veszélyeire, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg.

Az ünnepi megemlékező beszédeket Barcza Attila, országgyűlési képviselő gondolatai nyitották. Elmondta, hogy a soproni zsidókat 1944. június 29-én zsidó a gettóból egy gyárépületbe terelték, majd Auschwitzba deportálták őket. Emlékeztetett arra, hogy a náci eszmék alapján bárki áldozattá válhatott, akinek nem volt megfelelő származása, vallása, politikai hovatartozása. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar nemzetnek szembe kell néznie saját történelmének nehéz pillanataival ahhoz, hogy büszke nemzetté válhasson. Végezetül külön megköszönte a Soproni Zsidó Hitközségnek, hogy életben tartja a megemlékezéseket, és hálás szívvel emlékezett meg a közösség egykori motorjáról, a közelmúltban elhunyt Komornoki Lászlóról.

Az eseményen beszédet mondott Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke is, aki ünnepi gondolataiban tisztelettel adózott az egykori közösség pezsgő kultúrája és élete előtt, amelyet a holokauszt borzalmai pusztítottak el. Emlékeztetett arra, hogy a háború előtti zsidó közösség jelentős szerepet játszott a város társadalmi, kulturális és gazdasági életében. 

- A holokauszt következtében családok szakadtak szét és közösségek tűntek el. Azonban a közösség szelleme túlélte a borzalmakat, és az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet. A túlélők történetei erőteljes emlékeztetők a múlt tragédiáira - hangsúlyozta.

A beszédek sorát Radnóti Zoltán, rabbi sorai zárták, aki a példaképekről, és az ő fontosságukról beszélt az egybegyűlteknek.

A megemlékezést követően az áldozatok neve alatti falnál elhelyezték azokat a köveket, amelyek a lélek halhatatlanságát és öröklétét szimbolizálják.

Az áldozatokra való megemlékezés még nem ért véget, hiszen 16 órakor az érdeklődők a Papréti Zsinagógában különleges előadáson vehetnek részt, ahol Malek Andrea jiddis dalokat játszik. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában