Koncertvizsga kulisszatitkai

2024.06.19. 07:26

Telt ház előtt A kis herceg – Klasszikus történet modern köntösben – Fotók, videó

Záróvizsgájukra készülnek a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola végzős növendékei. A háromfelvonásos koncertvizsgán elsőként a Csipkerózsika története elevenedik meg, a második felvonásban szóló és duett koreográfiákat láthat a közönség, harmadikként pedig Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című klasszikus regényének modern felfogású táncfeldolgozása kerül színpadra. Ez utóbbinak próbáján jártunk.

Sperling Krisztina

Fotó: Molcsányi Máté

A végzős növendékek és az iskola életében is az egyik legfontosabb és legvártabb esemény a koncertvizsga, amire már szeptember óta készülnek a gyerekek. Ez a végzős növendékek záróvizsgájának egyik nagyon fontos része – mondta el Eva Hotová – az iskola tánctagozatának vezetője és a klasszikus szakirány mestere, az előadás felkészítő balettmestere. Hozzátette, koreográfusok, együttesvezetők kapnak meghívást már a képesítő vizsgára is, akik a koncertvizsgán pedig színpadi körülmények között láthatják, hogy hogyan sajátították el a szakmát a szerepek megformálásában és a tánctechnikák színpadi alkalmazásában a gyerekek.

Eva Hotová Fotók: Molcsányi Máté

Az előadás címszerepét Lovász Levente István 7. osztályos tanuló táncolja. Mint elmondta, nagyon boldog, hogy a főszereplője lehet a darabnak. Úgy fogalmazott, hogy bár izgul, sokat jelent számára, hogy megkapta a kis herceg szerepét. Hozzátette: nagyon sokat dolgozott érte. Leventétől megtudtuk azt is, hogy mind a modern, mind a klasszikus műfaj közel áll hozzá és szeretne mindkettőben táncolni a jövőben.

Lovász Levente István

Cseri Jázmin végzős növendék, a kígyó bőrét ölti magára, ezzel a szereppel köszön el Győrtől. Még várja a visszajelzést, de bízik benne, hogy Budapesten folytathatja a tanulmányait. Jázmin négyéves kora óta táncol. Negyedikes korában érkezett a Győri Balett iskolájába.
- Nagyon hálás vagyok, hogy ezt a szerepet kaptam. Úgy érzem, hogy a tánc tekintetében is és a személyiségem fejlődéséhez is sokat tett hozzá – fogalmazott.
Mint elmondta, a képesítő vizsga előtt is azt érezte, hogy ez egy hatalmas megmérettetés. Sokat jelent számára, hogy színpadon mutathatja meg mindazt, amiért ezt a pályát választotta.

Cseri Jázmin

A történet alapmondandóját mai formába öltöztették. Ebben egy édesanya megpróbálja a kislányát megfelelő értékrendre nevelni, hogy megértse és megtanulja azt, hogy az életben nem az anyagiak, hanem az emberi kapcsolatok a legfontosabbak. Ez persze a dacos gyereknek nem annyira tetszik, össze is vitatkoznak, ami után duzzogva vonul el a szobájába. Ott fellapoz egy régi könyvet, és belecsöppen a kis herceg csodás történetébe.

- A kis herceg történetén indultunk el, és egy másik mesefilm adta az ötletet, hogy egy kislány is megjelenjen az előadásban. Szerettük volna azt az üzenetet ezen keresztül még inkább kiemelni, hogy az életben értékelni kell a dolgokat és kedvesnek kell lenni egymással – mondta el darab dramaturgja, Horváth Vanessa, az iskola moderntánc-tanára.
A darab kiválasztásával kapcsolatban megtudtuk, hogy amikor záróvizsgára választanak darabot, akkor igyekeznek figyelembe venni azt is, hogy milyen karakterűek a végzősök, hozzájuk keresik a rájuk illő történetet. Vanessa úgy látta, hogy a három moderntánc-szakon végző növendékhez nagyon illene a Róka, a Rózsa és a Kígyó szerepe, ezután már egyértelmű volt, hogy ehhez a regényhez nyúlnak.

Horváth Vanessa

A darab megkoreografálására Varga Istvánt, Thália-díjas táncművészt, az iskola egykori növendékét kérték fel. Rendszeresen készít koreográfiát, de ez az alkalom számára is új kihívás: első alkalom, hogy egy egyfelvonásos balettet készített. 
- Örülök, hogy megmutathattam egy másik oldalamat is az iskolában, és nemcsak mint táncművész, hanem mint koreográfus is megismerhettek – kezdte Varga István.

Varga István


A kis herceget és a kislányt alakító két általános iskolás tanuló, és a végzős növendékek mellett a gimnázium alsóbb évfolyamos tanulói is színpadra lépnek. 
- A darabbal kapcsolatban az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy egy már létező mesebalettet modern köntösben vigyünk színre  Nem volt könnyű a feladat, de próbáltam a legtöbbet és a legjobbat kihozni a diákokból. Egyértelműen rengeteg türelemre van ehhez szükség. Úgy érzem, ők megpróbálják a maximumot megtenni az előadás sikeréért, és én is – mondta el István.
Hozzátette, azzal engedi útjára a növendékeket, amit mindig elmond nekik is: 

Eleget próbáltunk. Az utolsó nagy vizsgán már az a legfontosabb, hogy élvezzék és szívből táncoljanak.

A koncertvizsgát a Győri Táncfesztivál második napján, június 20-án, 19 órai kezdettel láthatja majd a közönség, a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.
 

A kis herceg

Koreográfia: Varga István – Thália-díjas táncművész, koreográfus
Dramaturgia: Varga István és Horváth Vanessa
Zene: montázs
Felkészítő balettmesterek: Horváth Vanessa és Eva Hotová

Táncolják:

Kis herceg: Lovász Levente István 7. oszt.
Rózsa: Nagy Luca Jázmin 13. évf.
Róka: Nagy-Gellai Fanni 13. évf.
Kígyó: Cseri Jázmin 13. évf.
Anya: Szilágyi Artemisz Dorka 12. évf.
Kislány: Nagy Viktória 3. oszt.
Felnőtt „kis herceg”: Simonka Ádám Péter m.v. – táncművész
Hiú: Csömör Míra 12. évf.
Lámpagyújtogató: Kakucs Ajna Ilona 12. évf.
Király(nő): Görbedi Szonja 12. évf.
Geográfus: Banka Lili 12. évf.
Iszákos: Bodrogi Jázmin Petra 12. évf.
Üzletember: Seruga Petra 12. évf.

További szereplők: Albert-Tóth Leóna, Balint Hanna, Kovács Dorina, Nagy Enikő, Serfőző Hanga Niobé, Magyar Henrietta, Farkas Petra 11. évf., Csoltkó Regina, Gódor Emese, Katona Eszter, Kádár Janka, Tanka Glória 12. évf.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában