Tánc

2024.06.23. 14:14

Premier - A Kockásfülű nyúl kelt életre a Győri Balett színpadán Magyar Táncfesztivál zárónapján - Fotók

Az utolsó napra is jutott premier a 19. Magyar Táncfesztiválon. A Kockásfülű nyúl - A születésnap című gyermekbalett iránt akkora volt az érdeklődés, hogy egyetlen napon négyszer is műsorra tűzték.

Dániel Viktória

Fotó: Nagy Gábor

A gyerekek és a felnőttek arcára is mosolyt csaló, igazi klasszikussal készült a Győri Balett társulata a táncfesztivál utolsó napjára. Az örökzöld mese, a Kockásfülű nyúl ezúttal a színpadon elevenedik meg. 

- Kezdetektől az a célt tűztük ki magunk elé, hogy a közönségünkből közösséget kovácsoljunk. Most ismét a legfiatalabb korosztályt szólítjuk, meg – mondta el Velekei László, a Győri Balett igazgatója, a darab koreográfusa. Hozzátette az évek alatt ő és alkotótára Csepi Alexandra is szülővé váltak, emellett több kollégájuknak is gyermeke született, ami külön inspiráló volt a társulat számára. 

- A korábbi premierek előtt saját gyermekeinknek mutattuk be a darabokat, hogy lássuk a reakciókat. A Kockásfülű nyúl esetén, a táncfesztivál sűrűjében, erre nem volt lehetőség, de hiszek benne hogy annak a szeretetnek és a szakmaiságnak köszönhetően, amit beletettünk ebbe az előadásba, most is egy olyan darab született, ami elnyeri a gyerekek tetszését - mondta el Velekei László.

A három-öt éves korosztályának tervezett, narráció és párbeszéd nélküli előadás 21-25 perc táncos részből és 20 perc kötetlenebb foglalkozásból áll, igazodva a fiatalok igényeihez.

- A táncművészet szépsége, hogy nem kell egy szigorúan meghatározott mondanivalót közvetíteni mindenkinek. A gyerekek pedig különösen jók abban, hogy a mozdulatokkal elmesélt történetet megértsék. Az a tapasztalat, hogy azok az emberek, akiket már fiatalon megszólít a balett, később is az életük részévé teszik a művészetet. Van aki táncművész szeretne lenni, de ami ennél is fontosabb, hogy az ilyen találkozások nyitott és fogékony embereket nevelnek a színház, a tánc, a kultúra és a új dolgok iránt. Nagy örömünkre nagyon sok szülő hozza el gyermekét a Táncitánci programokra, sőt, sokan közülük később a felnőtt előadásainkra is  is ellátogatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában