Vendégek és meghívottak

2024.06.30. 11:00

Nyolcvanadik évforduló - Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozó

A győri zsidó polgárok deportálásának 80. évfordulójáról a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozó keretében emlékeznek meg Győrben, 2024. július 4-7 között.

Kisalföld.hu

Fotó: Krausz Péter

Az eseménysorozaton 200 vendég vesz részt 15 országból. A világ szinte minden tájáról érkező vendégek túlnyomó többsége a holokauszt borzalmait túléltek leszármazottja.

Győr polgármestere a város nevében köszönti majd a nemzetközi esemény résztvevőit.

A Világtalálkozó számos rendezvényt foglal magába. Többek között tudományos konferenciát, klasszikus és könnyűzenei programot, valamint emléktábla avatást a hajdani Budai úti barakkok helyszínén, ahonnan a gettó borzalmai után egyenesen Auschwitzba vezetett az út. A temetőben tervezett közös faültetés kiemelkedő mozzanata lesz az emlékezésnek, csakúgy, mint a hagyományos Holokauszt emlékünnepély.

Különleges esemény lesz a Széchenyi István Egyetem gondozásában elkészült Zsidó Kiválóságok Kiállítása Győr megnyitó ünnepsége. Ezzel az állandó kiállítással rövidesen megismerkedhet a győri nagyközönség. Az egyetemi és középiskolás ifjúság számára különösen érdekes lesz, hogy felfedezhetik a kiválóságok elektronikus adatbázisát.

A nemzetközi találkozót a Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány szervezi. Kuratóriumi elnöke, Dr. Krausz Péter szerint: 

Fontos célunk az emlékezés és az emlékeztetés. Ezen kívül az a szándékunk, hogy kialakuljon egy új, néhány száz fős, országhatárokon túlnyúló zsidó közösség a kis számban Győrben megmaradtak körül. Erősíteni kívánjuk Győrhöz fűződő kapcsolatainkat is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában