2024-25-ös szezon

2024.04.10. 20:35

Mélységek és magasságok a soproni színházban - Mutatjuk az új évad premierjeit - fotók

Új évadot hirdetett szerdán délután a Soproni Petőfi Színház Mélységek és magasságok címmel. A 2024-25-ös szezonban olyan klasszikus darabokat tűznek műsorra, mint az első külföldi Oscart nyert Fellini-filmből írt színmű, az Országúton, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátéka, vagy a Hair című musical.

Varga Henrietta

Felvételünkön a soproni színház egyik közönségkedvence, Mikó István. Fotók: Szalay Károly

Egy színház életében az, amikor a következő évadot meghirdeti az egyik legfontosabb pillanat, hiszen a közönség első reakciója innen kezdődik. A bérletvásárlással bizalmat szavaz, és kiderül az is, hogy az előző évadban milyen kapcsolatot tudott a társulat kialakítani a közönséggel. Azt gondolom, hogy egy nagyon magas színvonalú évadot tudunk létrehozni a Mélységek és magasságok évadával, aminek azért ilyen különleges a címe és szélsőséges pillanatokra utaló, mert a küzdelem, az út az fontos. Az évad darabjai pedig olyan üzeneteket hordozzanak, amelyek azt tükrözik: sötét mélységeket legyőzve, nagy mélységekből felemelkedve lehet eljutni a fényes magasságokba, miközben nehéz lélekutakat és szerteágazó történeteket járunk be. Ezekről szólnak az előadások a nagy drámáktól kezdve egészen a vígjátékokig – osztotta meg lapunkkal Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója.

A sajtótájékoztatón részt vett Farkas Ciprián polgármester is, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a színház feladata alapvetően az, hogy aki beül az előadásokra, az ezen idő alatt elfelejtse mindazt, ami a színház épületén kívül történik. - Úgy hiszem, a Soproni Petőfi Színház ezen kívánalmaknak mindig eleget tett és eleget tesz a jövőben is. A következő évad címével, mintha csak az elmúlt négy évünket jellemeznénk, hiszen az elmúlt négy évben, mi magunk is megjártunk mélységeket és magasságokat, amelynek a nehézségeit a színház is megérezte. Most azonban stabil a helyzet, szép az irány és úgy hiszem szépek az elképzelések is. A színésznek, rendezőknek gratulálunk az eddigi teljesítmény tekintetében és a jövőre vonatkozóan is. Bízunk benne, hogy nagyszerű évad elé néz a közönség – mondta.

A felnőtt bérletben az évadot a Federico Fellini filmje alapján készült Országúton című színmű nyitja Kiss József Jászai-díjas művész rendezésében szeptember 21-én. Októberre tűzték ki Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékának bemutatóját, a darabot Mikó István Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész állítja színpadra. A felnőtt bérletesek kamaratérben tekinthetik meg novemberben Pass Andrea kortárs drámáját, az Eltűnő ingereket, az előadást Kéri Kitty rendezi. Ebben a hónapban látható a nagyszínpadon Galt MacDermot – Jerome Ragni – James Rado Hair című musicalje. A Kvártélyház Szabadtéri Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukcióját Tompa Gábor Kornél viszi színre. Februárban kortárs ősbemutatóként tekintheti meg a közönség Maros András – Szálinger Balázs Phil Collins című vígjátékát Hargitai Iván rendezésében. Az évadot áprilisban Neil Simon népszerű műve, a Furcsa pár zárja zenés vígjáték formában, amelyet a Jászai-díjas Olt Tamás állít színpadra.

A középiskolások megnézhetik az Országúton, a Játék a kastélyban, a Phil Collins és a Hair című darabokat. A felsősöknek három felnőtt bérletes előadás mellett kínálja a színház William Golding – Németh Ervin A legyek ura című darabját kamaratérben, valamint a Wéber Anikó regényéből Németh Ervin által készített Az osztály vesztese című színházi nevelési előadást az iskolákban.

Az alsós és óvodás bérletesek megnézhetik a veszprémi Kabóca Bábszínház két produkcióját, amelyeket Markó Róbert, a bábszínház vezetője írt és rendezett. A Gréta című előadás novemberben kerül műsorra, a Harmadik sárkány pedig áprilisban. A karácsonyi időszakban színpadra kerül Csajkovszkij népszerű balettje, a Diótörő, amelynek koreográfusa Demcsák Ottó, a Sopron Balett Harangozó-díjas művészeti vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában