kisalfold.hu podcast

2024.04.08. 06:46

Amikor a svindliből biznisz válik - Csáki László Kék Pelikán című animációs filmje a mozikban

Felszállítunk a nosztalgiavonatra Csáki László győri kötődésű és mosonmagyaróvári születésű, Balázs Béla-díjas író rendezővel. Április 4-én járt szerkesztőségünkben Ács Zsuzsannával együtt, a Kék Pelikán című animációs dokumentumfilm magyarországi premierje kapcsán.

Simon Roberta

Csáki László és Ács Zsuzsanna

A filmen tíz éve dolgoznak, de ha a kutatómunkákat is hozzávesszük még nagyobb szám jön ki. Az 1990-es évek nagy vonatjegy-hamisítási lázáról szóló Kék Pelikán, az első magyar gyártású, egész estés animációs-dokumentumfilm, ráadásul rengeteg humorral.

Podcast műsorunkban az író-rendező Csáki László arról beszélt, hogyan került a Győri Balett Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola szobrász szakáról a filmvilágba, majd miért vágott bele az animációs filmkészítésbe. Ács Zsuzsanna, a film kifestője a szakma rejtelmeibe és nehézségeibe is bevezetett minket.

Csáki László elárulta, hogy maga is vett hamis vonatjegyet, amit Domestossal mostak ki a valóságban is élő filmfőszereplők. A mozivásznon nem csak a hamisítók, de az ügy nyomozója, a MÁV munkatársai is sorra megszólalnak, és természetesen hallhatjuk azoknak a vásárlóknak is a megszólalásait, akik közül sokaknak az egész élete megváltozott azzal, hogy lehetőségük nyílt külföldre utazni.

Hallgassa meg!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában