GYIK

2024.03.18. 08:10

Emberség mindenek felett - Kiállítás Sopronban - fotók

A soproni Szent Mihály temetőben nyugvó Vitéz Csánky Gyula százados hagyatékából nyílt kiállítás vasárnap a GYIK Rendezvényházban.

Varga Henrietta

A katona az I. világháborúban teljesített frontszolgálatot. Élete során többször ejtették hadifogságba, de a nehéz körülmények között is mindig ember tudott maradni.

A tárlatot Fábián-Gyekiczky Tibor, Sopron és könyékének kutatója nyitotta meg. Elmondta, hogy nagyon régóta gyűjti az I. és II. világháborús, elsősorban katonai vonatkozású relikviákat, és egy ilyen kutatás során akadt rá Vitéz Csánky Gyula százados hagyatékára is.
- Amikor megvásároltam, ígéretet tettem a hozzátartozóknak, hogy egyszer kiállítás lesz belőle, amelynek most, a százados születésének 130. évfordulóján jött el az ideje. Azt gondolom, fontos, hogy mindenki megismerhesse ennek a fantasztikus katonának az életútját, pályáját. Egy olyan ember volt, akire méltán lehetünk büszkék - hangsúlyozta.

- Vitéz Csánky Gyula a soproni főreál iskolába járt, majd a budapesti Ludovikán végezte katonai tanulmányait. Az akadémia elvégzését követően szinte azonnal az orosz frontra vezényelték, ahol századparancsnokként szolgált, így az alig húszéves fiatalember keze alá közel százhúsz katona tartozott. Fiatal kora ellenére minden döntést neki kellett meghoznia, de mindezt emberségesen tette. A fennmaradt írásokból tudjuk, hogy kemény katona volt, viszont az emberei nagyon szerették. Nem csak utasításokat osztott, hanem maga vezette a századát, példát mutatva ezzel. Nem csak a harcokban számíthattak rá, hiszen amikor 1917-ben orosz hadifogságba esett (közel öt évet töltött ott) sem csüggedt. Támogatta katonáit, mindig mellettük állt, tartotta bennük a hazatérés reményét és nem hagyta, hogy feladják - foglalta össze a szakember.

- Azt gondolom, hogy a százados jelleme és hozzáállása ma is példaképként szolgál. Megmutatja, hogy a háborús, nehéz időkben is létezhet emberség, hogy a legnagyobb bajban is meg lehet maradni embernek. Vitéz Csánky Gyula katonáinak minden körülmények között példát mutatott az életével, a bátorságával, a harcra készségével. Példát mutat most is, megmutatja, hogyan kellene viselkednünk, ha a helyzet úgy kívánja.

A megnyitón részt vett Csánky százados unokája, Molnárné Palló Réka is, aki beszédében köszönetet mondott Fábián-Gyekiczky Tibor szervezőnek, aki türelemmel, szorgalommal és nagy-nagy szeretettel állította össze a kiállítás anyagát. Hozzátette, hogy rendkívül fontos, hogy megismerjük a gyökereinket és azt, hogy mik az értékeink és mit tettek az előttünk élők azért, hogy mi békében élhessünk. A megemlékezést végül Assisi Szent Ferenc szavaival zárta: "Uram, tégy engem a béke eszközévé, hogy szeretetet vigyek oda, ahol gyűlölet van, hogy megbocsássak, ahol bűn van, hogy egyesítsek, ahol széthúzás van, hogy igazságot hozzak, ahol tévedés van, hogy hitet vigyek,ahol sötétség van, hogy örömet vigyek oda, ahol szenvedés van." 

A kiállítás április 5-ig látogatható. A tárlaton az érdeklődők megtekinthetik például Csánky Gyula katonaigazolványát, a vitézi rend nagy jelvényét, de az első és második világháború során használt tiszti tárgyakkal, karddal, kesztyűvel is találkozhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában