A boldogságkeresés nyomában

2024.02.21. 22:26

Újabb premier a győri színház nagyszínpadán - Szerb Antal adta az ihletet a Képtelen királysághoz - videó, fotók

A 2023/24-es színházi évad ugyan még tartogat jó néhány bemutatót Győrben, mégis elérkeztünk a Győri Nemzeti Színház utolsó előtti nagyszínpadi premierjéhez. Pénteken debütál a Képtelen királyság című zenés kalandozás Velencében, amely Szerb Antal VII. Olivér című regénye alapján íródott. Zakariás Zalán rendező, mindezt úgy állítja színpadra, hogy a mű előterébe Sandovalt helyezi, azaz a festő szemszögét, aki mindent a vászonra álmod.

Simon Roberta

Zakariás Zalán rendező szerint a szabadságvágy mindenkiben él, sőt, az ember létezésének alapvető feltétele. Erről szól a Képtelen királyság a Győri Nemzeti Színházban. Fotók: Csapó Balázs

- Ez egy remek humorral megáldott komédia, és elképesztően szürreális képeket vetít fel. A képtelen helyzeteket a király szerepében tapasztalom meg - mondta el korábban lapunknak Hajdu Tibor, az előadás főszereplője. Ugyanis egyszerre lesz VII. Olivér, a Névtelen Kapitány és Oszkár, a király.

- Zakariás Zalánnal néhány éve, majdnem színpadra is állítottuk ezt a darabot, végül úgy hozta az élet, hogy akkor ez nem valósult meg. De ami késik nem múlik - emelte ki a Kisfaludy ösztöndíjas színművész.

A darab zenéjét Kovács Adrián szerezte, a díszletet Csiki Csaba álmodta meg, míg a jelmezekért Kovács Alíz felelt. Bereczki Ágota dramaturg Szerb Antal szövegéhez is hozzányúlt, hogy a színház szerető közönség ezt a ritkán olvasott és látott előadást Győrben láthassa. Zakariás Zalán rendező szerint a szabadságvágy mindenkiben él, sőt, az ember létezésének alapvető feltétele.

- Az ember időtlen törekvése a boldogságkeresés, ami saját életünk irányításából fakad. Erre törekszik egy, a hivatására ráunt király, VII. Olivér is. De mit tegyen, ha semmi máshoz nem ért? Hát játszik. Eljátssza, hogy forradalom van, eljátssza, hogy el kell hagynia a trónt. Majd megpróbálja eljátszani a zsiványt, de az nem megy neki - részletezte a rendező. Mint minden jól megkomponált előadásban, ezúttal is közbelép a sors, így főszereplőnk ismét játszhat, ezúttal önmagát. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában