A legjobb táncosokat köszöntötték

2024.01.11. 14:08

Élen járnak a hagyományok átadásában - Másodszor is kiválóra minősült a Szanyi Bokréta Néptáncegyüttes

Évet értékelt a szanyi Bokréta Néptáncegyüttes. Számos rendezvényen vettek részt, és októberben kiemelkedő szakmai eredményt értek el.

Cs. Kovács Attila

Az együttes vezetői és középen a 2023-as év táncosai. Mozgalmas év áll a Bokréta mögött. Fotó: Tóth Imre

Megtartotta hagyományos évértékelő rendezvényét a szanyi Bokréta Néptáncegyüttes. Átadták a 2023-ban legjobban teljesítő táncosok díját, illetve köszöntötték a csoport „nagy öregjeit”, akik tapasztalatukkal, bölcsességükkel és múltbéli ismereteikkel ma is segítik az együttes munkáját. Sőt, egyes koreográfiáknak maguk is aktív szereplői. 

– Mozgalmas, és úgy érzem, hogy eredményes és sikeres esztendőt hagytunk magunk mögött – mondta a Kisalföldnek Kontreczné Németh Nikoletta, a tánccsoport vezetője. – Ha az idei esztendőnk is hasonló lesz, akkor azt hiszem, nem panaszkodhatunk egy év múlva sem. 

Megtartották a bokrétások a farsangfarki mulatságot, majd a Fonó Budai Zeneház és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség kamasztáncházában tanították falujuk táncait. Ugyancsak részt vettek a szövetség Kárpát-medencei verbunkos táncházában Budapesten. Sikeresen szerepeltek a szanyiak Kapuváron, a vármegyei néptánctalálkozón, ahol a szanyi lakodalmast mutatták be. Felléptek a huszonötödik Gencsi Söprű Néptáncfesztiválon Gencsapátiban, ott az Azok a régi hagyományok című koreográfiát vitték színpadra. 

Huszár Kálmánnak és feleségének a táncosok megköszönték az aktív segítséget. Fotó: Tóth Imre

A nyár sem volt unal­mas számukra: elutaztak a mecséri Ladikos Fesztiválra, Veszprémben az Egyszer volt, hol nem volt... rendezvényen Azok a régi szép idők címmel a helyi népszokásokat elevenítették fel. A Szanyi Gólyafesztivál, a balatonszárszói néptánctalálkozó, a falunap, a búcsú világi megnyitója, a Művészetek Völgye mind a programok között szerepelt, és tartottak néptáncos tábort is. Jártak mindemellett a szentendrei szabadtéri múzeumban, Kemeneshőgyészen és a csornai ­Verbunk napján. 

Októberben Kapuváron a hagyományőrző néptáncegyüttesek országos bemutatóján kiváló minősítést kapott a Bokréta, immár másodszor. Természetesen a karácsonyhoz, az év végéhez kötődő hagyományokat is bemutatták. 

A mostani értékelő rendezvényen átadták Az év táncosa díjakat is. Az ifjúsági kategóriá­ban a serleget Németh Martina és Papp Gusztáv, a felnőttek között Hegedüsné Biró Veronika és Kontrecz Krisztián vehette át. Ajándékkal köszönték meg a segítő munkát Huszár Kálmánnak és feleségének, illetve Galambos Imrének. Ők azok, akik koruk ellenére is aktívan jelen vannak az együttes életében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában