Kiállítás a gyűjteményből

2024.01.30. 14:06

180 mackó vendégeskedik a soproni Ligneum Rendezvényházban - Fotók

A Ligneum Rendezvényházba plüssmackók költöztek, hogy az ovisokat, a kisiskolásokat és a családjaikat szórakoztassák dr. Molnár Katalin egyetemi docens magángyűjteményének féltve őrzött darabjai.

Papp Fanni

Fotó: Szalay Károly

A kiállítást Szekeres Kriszta, a Soproni Egyetem kulturális szervezője nyitotta meg. 

– A Soproni Egyetem januárban a téli álmát alussza, hiszen vizsgaidőszak van, ami egy csendes időszak az intézmény falai között. Az egyetemünkön számos olyan képzés elérhető, amik a természethez közel állnak, és van olyan oktatónk, akinek saját mackógyűjteménye van. Így született meg az ötlet, hogy mackótalálkozót szervezünk – mondta el a kulturális szervező. Hozzátette, bíznak benne, hogy az effajta rendezvényekkel az óvodások, iskolások és családjaik felé is tudnak nyitni annak érdekében, hogy néhány dolgot a természetről is megtanítsanak. 

Szekeres Kriszta azt is el­­árulta, hogy a Fészekalja című zenés-mesés rendezvénysorozatuk következő előadásán szintén szerepet kapnak a mackók. 

– A Fészekalja programunkban a főszerepben mindig egy mese áll, amihez társítunk egy hangszert is. A februári mesénk, amit 11-én tartunk meg, a medvékről szól majd, a hangszer pedig a nagybőgő lesz. Tulajdonképpen ez lesz a kiállítás zárónapja – tette hozzá. 

 

Maciház az álma

– Ahhoz a generációhoz tartozom, amelynek tagjai gyerekként előszeretettel babáztak és játszottak különböző állatfigurákkal, ami manapság már viszonylag ritka. Gyerekkoromban volt, hogy babákkal és macikkal iskolást vagy óvodást játszottam. Már felnőtt voltam, amikor rájöttem, hogy a macik csak gyűlnek, és akkor kezdtem el különböző kiállításokat is készíteni. Mára kétszáz-kétszázhúsz macim van, de vannak további terveim is. Az álmom egy igazi maciház, ahol mindenkiben felelevenednek azok az élmények, amik a kedvenc plüssükhöz kapcsolódnak. Hiszen ilyen mindenkinek van, még a leghátrányosabb helyzetű családokban is található egy-egy medve, amit a gyerekek nagyon szeretnek. Mindenkit arra biztatok, hogy ha nem is az élete minden szakaszában, de néha érdemes elővenni a gyermekkori játékainkat – részletezte dr. Molnár Katalin, aki a kiállításon a legrégebbi mackóját is bemutatja, ami vele egyidős. 

A kiállítás február 11-ig ingyenesen látogatható a meghatározott hétköznapokon. Ezen a héten kedden és szerdán látogatható, jövő héten pedig szerdán, csütörtökön és pénteken várják a gyerekeket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában