Bánhidai művészre emlékeztek

2023.11.04. 10:00

Görgényi István tiszteletére – Emlékoszlop őrzi majd a városrész hírességeinek nevét Tatabányán

Görgényi István (1917–1973) Bánhidán született festőművész halála 50. évfordulójának tiszteletére avattak emléktáblát Tatabánya bánhidai városrészében, a Puskin Művelődési Ház közelében. Nem volt véletlen a helyszínválasztás, hiszen a művész ott született és ott halt meg, miközben érdekes életutat, művészi pályát járt be.

Kiss T. József

Visegrádi József és Szűcs Attila leplezték le Görgényi István domborművét. Fotó: Kiss T. József

Görgényi István szegény bányász családban született, már gyerekként fizikai munkát kellett végeznie, segítve ezzel a családot. Hamar kiderült, mennyire ügyesen és tehetségesen bánik az ecsettel, a grafittal, a szénnel. Tanárai is meglátták benne a tehetséget, az ambíciót, továbbküldték a Képzőművészeti Főiskolára. Aktív festővé vált nemcsak itthon, de külföldön is járt tanulmány- utakon, ő mégis hazajött Bánhidára a II. világháború idején. 

Hagyatéka mintegy hatszáz festményt tartalmaz. Kezelője és tulajdonosa, Szűcs Attila mindent megtesz azért, hogy minél többen megismerjék az alkotásokat. „Arra szövetkeztem, hogy Görgényi István ne csak Tatabányán, ne csak idehaza, de külföldön és világszerte elismert festőművész lesz.”

Ehhez kéri a bánhidaiakat, legyenek a segítségére. Közös munkára hívja a művészeteket kedvelőket. Úgy véli, hogy Görgényi István a XX. század magyar festőművészetének az egyik legnagyobb alakja volt. Görgényi Alapítványt tervez létrehozni, amelynek célja a nemzeti festészeti tradíciók, hagyományok újragondolása. 

A Bánhidai Baráti Kör Visegrádi József vezetésével támogatja az elképzelést. Ezért is állították nemrégiben azt a vörös márvány emlékoszlopot, amelyen már egy név – Gyüszi László tanár, Bánhida-kutató, helytörténész – szerepel. 

A Bánhidai kis Galériában nyílt kiállítás Görgényi István festményeiből.  Fotó: Kiss T. József

Görgényi István domborművét, Nagy Benedek szobrászművész alkotását Visegrádi József és Szűcs Attila leplezték le. A kiállításmegnyitó után Tóth Enikő művészettörténész tartott előadást Görgényi István életéről, munkásságáról és életművéről. Bemutatta jellemző képeit, amelyek között egyedülálló festmények az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményeit ábrázolók. Az emléktáblát Szilágyi Sándor lelkész áldotta meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában