kisalfold.hu videó

2023.11.09. 17:44

Dráma a szalonban -Juhos Sándor gyűjtő, titkos magyar Volvo múzeumának történetét dolgozzák fel a rendezők Győrben- fotók, videó

Kiderült csütörtökön, hogy szombaton melyik Kisalföld cikk alapján készül színdarab a Győri Nemzeti Színházban, illetve, hogy a vállalkozó szellemű rendezők melyik csapattal dolgoznak.

Simon Roberta

Győri székházunkban fogadtuk tegnap a győri színház és könyvtár igazgatóit, Bakos-Kiss Gábort és dr. Horváth Sándor Domonkost, valamint a Dráma a szalonban csapatkapitányait: Sárközi Józsefet, Nagy Balázst és Posonyi Takács Lászlót. Mielőtt fény derült volna a darabok témájára, körbevezettük őket a nyomdában, ahol megnézhették, hogyan készülnek a napi-, hetilapok és magazinok.

Ezután már csak a szerencsén és a csapatkapitányokon múlott, hogy melyik rendezővel dolgozhatnak együtt.

Elsőként Sárközi József színész húzott. Kszel Attila rutinos rendezővel dolgozik majd együtt a következő két napban. Nagy Balázs és csapatához Móczár Bence fiatal tehetség, míg Posonyi Takács Lászlóékhoz Váradi R. Szabolcs került.

Idén is a Kisalföld napilap címlapsztorijai közül került ki a nyertes cím, amit dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója, valamint Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója húzott ki az urnából. A csütörtöki számunkból, hat téma került a sorsoló üvegbe: a sorsolás eredménye A titkos magyar Volvo múzeuma című cikk lett, amelyet Sperling Krisztina újságíró és online szerkesztő készített.

 

Törhetik a fejüket a drámaírók

- fogalmazott a könyvtárigazgató. - A Győri Könyvszalonon évről évre az egyik legközkedveltebb program a Dráma a Szalonban est, ahol találkozik az előadó- és a színművészet az írással, olvasással. Mindent, ami a könyvszalon lényege, magába foglal a kortárs drámaíró verseny - tette hozzá dr. Horváth Sándor Domonkos, aki szerint feladja a leckét a rendező-íróknak az idei téma.  -Olyan színész-rendezőkkel dolgozik a győri színház, hogy nem csak megbirkóznak ezzel a feladattal, de parádésan abszolválják is - emelte ki.

A színház élő műfaj. Az, hogy ilyen instant jelleggel jön létre három előadás, azért is jó, mert az itt és most művészetének újabb adrenalin bombát tud adni

- mondta Bakos-Kiss Gábor.

Videó: Cseh Róbert és Horváth Gábor

- Fontos találkozási pont és hétvége a mostani a színház életében, hiszen a könyvtárral összekapcsolódva sokadik alkalommal rendezzük meg a Könyvszalont. Ennek egyik, szívünkhöz közeli csücske a Dráma a szalonban.

- Nem csak egy színdarabot hozunk létre, hanem egy olyan szövegtestet, ami a későbbiek során akár több és nagyobb színpadokat is meghódíthat. Idén is hat fősek a csapatok, amelyeket négy-négy győri művész és két-két egyetemi hallgató alkot - ismertette a színházigazgató, aki osztályfőnöke is a kaposvári színész növendékeknek.

Mivel Bakos-Kiss Gábor nem csak színészként, de rendezőként is gyakorlott szakember, úgy véli kellően nehéz címet sikerült idén húzni, de ugyanakkor számos műfajban feldolgozható témát.

Minden azon múlik, hogyan lódul meg az író-rendezők fantáziája, viszont abban biztos vagyok, hogy ismét sikeres előadások fognak születni

- hangsúlyozta a színházigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában