Rivaldafény árnyékkal

2023.10.18. 07:27

Díjnyertes a győri RÉV Színház: anyagi gondokkal küzdenek, de bizakodóak

A győri Rév Színház Belém égsz című előadása kapta a Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját, melynek rendezője, Szivák-Tóth Viktor nyerte el a legjobb rendezőnek járó díjat. A szeptemberi seregszemlén 13 előadás közül bizonyult a legjobbnak a győri produkció. Mégis csak májusig látják biztosítottnak a működésüket.

Barki Andrea

Egyre több pedagógus, intézmény keresi őket, egyre nagyobb kereslet van a darabjaikra.

Fotó: Mezősi Kristóf

Mit jelent egy ilyen díj az együttesnek? – kérdeztük az előadókat, Kiss Tündét, Balla Richie-t és Szántó Dánielt. 

– A színházi nevelés a fő profilunk, emellett évről évre egy-egy repertoár-előadást is készítünk, ami a klasszikus színházi formát használja. Mivel nem kőszínház vagyunk, hanem független társulatként próbálunk működni a mai magyar viszonyok között, megerősített bennünket abban, hogy tovább kell dolgoznunk. 

– A szakemberek visszajelzése személyes jó érzést, lendületet ad, hogy érdemes ezzel foglalkoznunk. Nagyon nehéz a színház helyzete. Az elmúlt időszakban az lett a bevált gyakorlat, hogy egy-egy előadásra állunk össze. Két évvel ezelőttig ötfős volt a társulatunk, mára ketten maradtunk aktívak Richie-vel. Tündének ez az első színházi nevelési darabja, és máris nagyon sikeres volt – állapította meg Dani. 

– Az előadás rendezője Szivák-Tóth Viktor, akivel régóta dolgozunk, ez a negyedik közös projektünk. Ezt a darabot írta és rendezte is. A társulat körül vannak még emberek, akik egy-egy előadásban vesznek részt. Szabó Gergely, Árvai Péter, Bársonyosi Dávid, aki szeptemberben szerződött a Vaskakas Bábszínházba, Horváth Dóra, akivel ifjúsági műhelyt vezetünk, valamint Zétényi Lina, a Nem állunk meg című előadásunk színész-drámatanára. 

– Én játszom a Győri Nemzeti Színházban, de 2021 májusában Richie-ék meghívtak vendégként, és elképesztően jó volt együtt dolgozni. Ez a komplex színházi nevelés egy nagy utazás. A férjem drámapedagógus, az ő munkáját látva és a Rév bemutatói alapján ismerem a műfajt. Nagyon jó, hogy színészként teljesen új dolgot tanulhatok – mondta el Tünde. 

Egyre több pedagógus, intézmény keresi őket, egyre nagyobb kereslet van a darabjaikra. Fotó: Mezősi Kristóf

– Színházi nevelésre alakult a Rév 2006-ban. Jelenleg négy előadásunk van repertoáron. Szól az alsósoknak, középiskolásoknak, de van, amit a felnőtteknek is játszunk. Pályázatokból tartjuk fenn magunkat 90 százalékban, a jegybevételünk és a szponzoráció minimális, illetve tavasszal kaptunk nagyobb összegű támogatást az önkormányzattól, konkrétan a polgármesteri keretből. A pályázati lehetőségek azonban szűkösek – szögezte le Richie. 

Egyre több pedagógus és intézmény keresi őket, egyre nagyobb kereslet van a darabjaikra, de csak májusig látják biztosítottnak a működésüket. 

– Ha minden jól megy, akkor talán egy produkciót el tudunk készíteni tavasszal, de az is pályázatfüggő. Szeretnénk életben maradni és továbbra is minél több diákhoz eljuttatni a színházi élményt. Éltünk már a közösségi finanszírozás lehetőségével. Tavaly ősszel 16 nagykövetet kértünk fel, akik megszólították a saját közösségüket: itt van ez a Rév Színház, segítsünk nekik abban, hogy ingyenesen eljuttathassák az előadásaikat a fiatalokhoz. Háromhetes kampányuknak és a befolyt összegnek köszönhetően sikerült 15 előadásra összegyűjteni a pénzt. A művészek gyerek- és diákszínjátszó csoportokat vezetnek, és nemcsak az otthonukként szolgáló Generációk Házában adják elő darabjaikat, hanem az egész országot bejárják. Ismerik őket mindenütt, talán jobban, mint saját környezetükben. Mint mondták, nem egyszerű a helyzetük, de bizakodóak a jövőt illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában