Értékek és kultúra

2023.09.25. 06:49

Nagy népszerűségnek örvendett a Kultrégió Sopronban - fotók

Az esős időjárás sem rettentette el az érdeklődőket, hogy kilátogassanak a Liszt-központba, a Kultrégióra, ahol soproni és környékbéli települések mutatták be az értékeiket a kultúrán keresztül.

Papp Fanni

Fotók: Szalay Károly

  • Immáron hatéves hagyomány Sopronban, hogy a város védőszentjének ünnepén, Szent Mihály napja környékén saját múltját és kulturális értékeit ünnepli a város.
  • Még 2017-ben indul a rendezvénysorozat, melynek keretében megnyíltak a KultKapuk, majd a KultTerek, a KultUtcák és a KultUdvarok kínáltak élményeket a patinás soproni óvárosban.
  • Aztán 2021-ben a történelmi eseményekhez méltó módon a Soproni Népszavazás centenáriumán a 100 éves évforduló állt az esemény középpontjában.
  • Ezt követően 2022-ben a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódott a rendezvény. Idén pedig a Kultrégió keretében soproni és térségbeli kistermelők, kulturális egyesületek és zenekarokkal mutatkoztak be vasárnap a Liszt-központban.

- Alapvetően a rendezvény célja, hogy Sopront és annak környékét kulturálisan és emberileg összehozzuk. Olyan programokkal várjuk az érdeklődöket, ahol a környékbeli települések és a soproniak megismerhetik egymást és a térség értékeiket, mindezt a kultúrán keresztül. Hat éve rendezzük meg a Kult rendezvénysorozatot, ami minden évben más tematikát kap. Idén szerettünk volna még ezen is csavarni egyet azzal, hogy a belvárosban különféle helyszíneken ismerkedhessenek meg az érdeklődök a Sopron környéki településekkel. Azonban sajnos az időjárás miatt nem sikerült ezt összehozni, végül mindenki a Liszt-központban kapott helyet, de a cél az, hogy mindenki megmutathatja magát - mondta el Fekete Gergely, a Pro Kultúra munkatársa és a rendezvény szervezője. Hozzátette, 14 település vett részt a Kultrégión, ahol kistermelők, kulturális egyesületek, zenekarokkal és fellépők képviseltették magukat, de voltak egyéb attrakciók is, mint például jóga bemutató.

Fekete Gergely végül örömét fejezte ki, hogy a zord időjárás ellenére meglepően sokan vettek részt a kulturális programon. - Nagyon örülünk annak, hogy milyen sokakat érdekelt a Kultrégió. Ráadásul az érdeklődők arcán látszott a boldogság.

- 2000-ben kezdtük a méhészkedést, azóta családi gazdaságban dolgozunk. Korábban is vettünk már részt rendezvényeken, de a Kultrégióhozs hasonlóan még nem. Fertőendrédről egyedüliként veszünk részt a rendezvényen, így külön öröm, hogy képviselhetjük a településünket. Tetszik a kezdeményezés és az is, hogy a gyermekeknek pontgyűjtő játékkal készültek a szervezők. Így minden portát felkereshetnek és megismerkedhetnek a rendezvényre érkezők - osztotta meg véleményét Pánácz Tibor, aki a Pánácz méhészeti standnál várta az érdeklődőket.

A méhészet mellett volt mézeskalács készítő, házi réteses, szörpös és borászat is, de voltak kézművesek is, mint például keramikusok vagy ékszerkészítők. - Immáron nyolc éve dolgozom kézművesként. Divat ékszereket készítek két fő alapanyagból. Az egyik a kézműves kender, amiből varrva és öltögetve nyaklánc, fülbevaló, hajcsat, kulcstartó és bross készül. A másik anyag, amivel szívesen dolgozom az a műgyanta, amibe szárított és préselt virágokat teszek. A növényeket pedig a környezetemből, a kertből és rétekről gyűjtök, és azokból fülbevalók és nyakláncok készülnek - mutatkozott be Rombai Lászlóné Kati, aki Harkát képviselte a Kultrégión. - Örültem a megkeresésnek és ennek a rendezvénynek, bár jobban szerettem volna, ha jó időben a Templom utca és a Főtér környékén a szabadban mutatkozhatunk be. Sokkal hangulatosabb lett volna szerintem, de ennek ellenére azt látom, hogy sokan vannak és szorgalmasan gyűjtik a pecséteket - tette hozzá.

- A balfi Diókert Vendégház és Étteremtől érkeztünk a rendezvényre. Kézműves lekvárokat készítünk, van saját diónk, valamint házi nyújtott réteseink vannak és pogácsánk. Nem áll távol tőlünk az effajta rendezvények, hiszen minden hónapban szoktunk termelői piacot és kézműves vásárt tartani Balfon a vendégház udvarában. Szívügyünknek tekintjük a helyi termelők felkarolása, ezért az éteremben a felújítás során kialakítottunk egy shopot, ahol hely borászok, kézműveseknek lehet a portékáit megtalálni. Gyakran érkeznek hozzánk külföldi vendéket is, így szélesebb körben tudjuk megismertetni a helyi értékeket - mondta el Borbélyné Bencze Julianna, aki a Kultrégióról elmondta, hogy remek lehetőséget biztosít a helyi kistermelőknek a bemutatkozásra. - Jó lehetőségnek tartjuk a Kultrégiót és örültünk a felkérésnek, hiszen szívesen képviseljük a településünket minden ilyen nyilvános eseményen. Szeretjük ezeket, hiszen a kistermelőként javarészt ismerjük már egymást, így öröm újra találkozni a többiekkel, de arra is jó, hogy megismerkedjünk az új arcokkal.

A kistermelők és a kézművesek mellett előadásokkal és koncertekkel is várták az érdeklődőket. A Liszt teremben közös műsort adott a sopronkövesdi Kövirózsa Kulturális Egyesület Kövirózsa Énekegyüttes, a Citerazenekara és a Fertőszentmiklósért Egyesület Kenderkóc Énekegyüttese, akiket a Fertőhomoki Tamburazenekar követett. Majd pedig a fertőszentmiklósi Aktuális zenekar lépett fel.

A Petőfi teremben mutatkozott be a Hegykői Tűzoltózenekar, a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola, a petőházi Galaxy Akrobatikus Rock’n Roll Club és a soproni Dia Aerial, akik légtáncbemutató tartottak. A sajtószobában pedig a Scheer Vonósnégyes nyűgözte le a közönséget. A Kultrégiót pedig a Nemzeti Énekkar hangversenye zárta külső helyszínen, a Nagyboldogasszony Templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában