Könnyűzene, világ- és a népzene, jazz

2023.07.05. 15:12

Tíz üde nap a Tízforrás fesztiválon Hegykőn

A Fertő-táj négy településén: Hegykőn, Fertőhomokon, Hidegségen és Sarródon koncertek, filmek, kiállítások, kézműves- és túraprogramok várják az érdeklődőket július 7. és 16. között a Tízforrás Fesztiválon. Újdonság, hogy a szabadtéri koncertek a Grófkerten belül idén visszaköltöznek a pandémiai előtti nagyobb rendezvényhelyszínre.

Bódvai Ildikó

Péntektől tíz napon át országos, sőt nemzetközileg ismert előadókkal találkozhatnak az érdeklődők kertekben, fák alatt, csillagok fényében, családias hangulatban a hegykői szabadtéri fesztiválon.

- Igyekeztünk idén is  megtartani a fesztiválnak azt a zenei irányzatát, ami korábban is jellemezte a Tízforrást. A fellépők a könnyűzene, a világ- és a népzene, valamint a jazz  képviselőiből kerülnek ki - mondta dr. Jakab Zsolt szervező. Hegykő jegyzője hozzátette, a fesztivál színvonala és a produkciók száma hasonló lesz, mint amit a pandémia előtt megszokhatott a közönség. A nagyszínpadon jellemzően este nyolc órakor kezdődnek a programok. Fellépői közül kiemelte a pénteki nyitókoncertet adó 30Y zenekart, akik korábban még nem jártak Hegykőn. Visszatérő zenekar ugyanakkor az idén negyven éves jubileumát ünneplő Pál Utcai Fiúk, a Budapest Bár, valamint Szabó Balázs Bandája.

A Rendhagyó Prímástalálkozón a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei - köztük Pál István „Szalonna” - muzsikálnak együtt.

- Horgas Eszter és Falusi Mariann Simply the best című hétfői koncertje is igazi nyár esti szórakozásnak ígérkezik hazai és világslágerekkel. Feltétlenül meg kell említeni a szerda esti koncertet, ami igazi kuriózum. A Rendhagyó Prímástalálkozón a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei - köztük Pál István „Szalonna” - muzsikálnak együtt, akik ugyan különböző zenei műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene. Egy angol zenei szaklapban azt írták róluk: "A Rendhagyó Prímástalálkozó nem más, mint a népzene, a jazz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek szupercsapata, a kapcsolódási pont pedig a magyar zenei hagyományok iránti mély tisztelet."

A Grófkert mellett a hegykői Csipkeházban, a fertőhomoki tájházban, a hidegségi Papkertben és Szent András-templomban, valamint a sarródi Szent István vértanú templomban is lesznek zenei programok. Kiállításokkal, kertmozival, valamint kézműves- és ökotúra programokkal is készültek a szervezők.

Az ünnepélyes megnyitót pénteken tartják a Tornácos házban, ahol a tavaly elhunyt Somogyi György Munkácsy-díjas festőművész kiállítása látható a fesztivál ideje alatt. Új helyszínként került a programba az Öreg iskola, ahol a Hegykői Művésztelepen korábban, valamint frissen készült alkotásokból rendeztek kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában