Erdélyt szülőföldjének, Magyarországot hazájának, Tatát otthonnak tartotta

2023.06.14. 11:50

Cs. Kiss Ernő népi iparművészre emlékeztek Tatán

A Szövetség Tatáért Alapítvány szervezésében avattak emléktáblát Cs. Kiss Ernő (1929–2018) tatai fafaragó, népi iparművész tiszteletére egykori lakóházánál, a Széchenyi utca 28. szám alatt.

Kiss T. József

A 2018-ban elhunyt Cs. Kiss Ernő 1929-ben született Csíkjenőfalván, a Kárpátok és a Hargita közti kis székely faluban. Az ottani székelység élő hagyományát, a faluközösség összetartó erejét egész életére kiható örökségként őrizte, művészete ebből táplálkozott. Iskoláit Csíkszeredán, Marosvásárhelyen és Kolozsváron végezte, s a II. világháború végén 16 évesen Magyarországra szökött. Először Debrecenben lett kollégista, majd az újjászerveződő néphadsereg kultúrtisztjeként a tatai laktanyában kezdett dolgozni. Néptánccsoportot vezetett, moziplakátokat festett és kirakatrendezőként dolgozott. 40 évesen egyik hazalátogatása alkalmával rátalált gyermekkori alkotásaira, ez megerősítette benne az érzést, hogy neki faragással kell foglalkoznia. Az Országos Népművészeti Egyesületben a fafaragó tagozat vezetője lett, fafaragó táborokat szervezett, tanította a mesterséget. Önálló kiállításait Magyarországon és külföldön is láthatta a közönség. 

Cs. Kiss Ernő tatai portája előtt.

Tatán Cs. Kiss Ernő több köztéri művével is találkozhatunk: az Öreg-tó partján az 1956-os kopjafával, a Fenyő téri emlékoszloppal, a Geológiai Múzeum bejáratánál a székely, illetve magyar kapuval. Az ő munkája többek között a kapucinus templom oltára, a szentélyszék, Szent Erzsébet és Szent Imre szobrai és a Szent Korona-oltár. 

Jelentősebb kitüntetései: Tata Városáért kitüntetést kapott 1998-ban a népi fafaragás ha­gyományának őrzéséért, a népi kultúra népszerűsítése terén kifejtett tevékenysége elismeréseképpen. 2009-ben pedig újabb városi kitüntetést vehetett át, Tata Város Zsigmond Király Díját kiemelkedő fafaragóművészi tevékenységéért, Tata művészeti életében való több évtizedes, meghatározó jelentőségű szerepvállalásáért, a város művészeti értékeinek gazdagításáért ítélte oda számára a képviselő-testület. 

Az emléktábla-avatáson Cs. Kiss Ernő családja, lánya, unokái, dédunokája, barátok, ismerősök is jelen voltak.

Horváthy Lóránt önkormányzati képviselő, kuratóriumi elnök köszöntötte az emlékezőket. A körzet önkormányzati képviselője elmondta, a Szövetség Tatáért Alapítvány a Miniszterelnökségtől nyert támogatást tatai közösségépítő céljaik megvalósítására, ennek a projektnek a részeként állíttatták az emléktáblát. 

Rigó Balázs alpolgármester felidézte a művész életútját. Kiemelte, Cs. Kiss Ernő művein és tanításain keresztül mindig a magyarság erejét mutatta meg, s alkotásai nem csupán a jelennek, hanem a jövőnek is maradandó üzenettel szolgálnak, éltető kapcsolatot jelentenek a Kárpát-medence tájai között. „A fa olyan anyag, amely minden milliméteren változó és megismételhetetlen, úgy kell faragni, hogy a fának is jó legyen. Erdélyt szülőföldjének, Magyarországot hazájának, Tatát otthonnak tartotta” – idézte Cs. Kiss Ernő szavait Rigó Balázs. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában