Ifjú tehetség

2023.02.15. 10:51

A néptánccal együtt cseperedett a komáromi Bertalanits Enikő

Bertalanits Enikő, a Garabonciás Néptáncegyüttes táncosa a magyar kultúra napja alkalmából vehette át a Komárom Fiatal Tehetsége Díjat. Az ifjú hölgy rajong a népzenéért, fontos számára a hagyományok ápolása, számos versenyen indult, emellett már a néptáncoktatásban is kipróbálta magát.

Szinak Evelyn

A Generációk Házában csíptem el Bertalanits Enikőt, hiszen itt tartja próbáit a Garabonciás Néptáncegyüttes. Komárom fiatal tehetségét arról akartam kifaggatni, hogy mit jelent számára a néptánc. 

Enikőtől elmondta, hogy mindössze 4 éves volt, amikor szülei elvitték egy próbára és mondhatni, hogy a fiatal lány a néptánccal együtt cseperedett, az elmúlt 14 évet végigtáncolta. Persze ebben a közel másfél évtizedben azért voltak buktatók is, felmerült, hogy esetleg abba is hagyja a néptáncot, de szerencsére úgy döntött, hogy folytatja. 

Az elmúlt éveket számtalan rendezvény, fesztivál és táncverseny színesítette, ebből a néptáncos a Mezőföld virágai szóló táncversenyt és a Forgórózsa fesztivált emelte ki. Előbbin Tóth Gáborral kiemelt díjat nyert, utóbbin pedig arany minősítést. 

Számomra a tánc a legjobb kikapcsolódás, feltölt és sportnak sem utolsó. Remek a csapat, a próbák mindig jó hangulatban telnek. Sokszor vagyunk együtt a táborokban és a kiutazások alkalmával.

 

Bertalanits Enikő 14 éve táncot, munkásságáért ő lett Komárom Fiatal Tehetsége

Február elején Csonka Barnabással egy szóló táncversenyen vettek részt, ahol mindketten a legjobb minősítést érték el, a cifra bojtárt és a csipkés keszkenőt. 

„A versenyre egy helyi táncot kellett vinnünk, ami a bajnai lett, illetve egy választottat, ez volt a vajdaszentiványi, amit a kamaracsoporttal is táncolunk. A bajnai egy ugrálósabb, mulatósabb tánc, míg a vajdaszentiványi kötött, de nagyon dinamikus is. Ráadásul igen technikás, ami kihívást jelentett számomra. Eddig a kalotaszegi volt a kedvencem, mert imádom a kalotaszegi népdalokat, a táncházakban is sokszor játsszák, de most ezzel vetekszik a vajdaszentiványi” – tudtam meg Enikőtől. 

A táncos a tavalyi néptánc táborban az oktatást is kipróbálhatta, Csonka Barnabással ők vitték a középső csoportot. 

„Nagyon élveztem a tanítást, a visszajelzések pedig pozitívak voltak. A továbbiakban is az életem szerves része marad a néptánc, kacérkodom azzal, hogy oktatni is fogom. Versenyre most nem készülünk, de sok fellépésünk lesz a közeljövőben” – zárta a beszélgetést Komárom ifjú tehetsége, aki hozzátette, a néptáncot sosem késő elkezdeni, a Garabonciás Néptáncegyüttesnek is van egy felnőtt csoportja, akik hobbiszinten táncolnak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában