Géniusz

2022.10.31. 13:01

Nemzetünk öröksége egy időben és egy helyen - December végéig Győrben

A tárlat kiállított műtárgyait 67 múzeum szolgáltatta.

Ollári Gergely

Fotó: Huszár Gábor

Örökségünk kincsei együtt
Mint ahogy arról beszámoltunk, nemrég érkezett meg Győrbe a Magyar Géniusz vándorkiállítás. A monumentális tárlat 67 múzeum által felajánlott reprezentatív anyagot állít ki az Esterházy-palotában Csontváry-, Mednyánszky-, Szőnyi-, Vasarely-festményektől Kossuth bőröndjéig, a Szerencsi csokoládéig vagy Mikszáth pipaszurkálójáig. A tárgyak között két Győrhöz köthető is helyet kapott: egy mészároscéhláda, valamint egy vasútmodell az egykori Rába-gyárból. 

A magyar kulturális örökség nagy részét a vidéki múzeumok őrzik. A mennyiségét és értékét tekintve is páratlan műtárgykincset azonban többnyire csak a helyben élők ismerik, ritkán utazunk egy Mednyánszky-festményért vagy a Sissi-relikviákért több száz kilométert. Ezért kezdeményezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, hogy a tájegységek legreprezentatívabb tárgyai egy nagyszabású tárlaton mutatkozhassanak be. 

A Magyar Géniusz Program részeként a kormány támogatásával megvalósuló vándorkiállítás lehetővé teszi, hogy nemzetünk örökségét egy időben és egy helyen csodálhassuk meg. A tárlat műtárgyait 67 múzeum szolgáltatta, ezek mindegyike egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország régióit. A mintegy 160 kiállított tárgy között két Győrhöz köthető is helyet kapott: egy mészároscéhláda, valamint egy vasútmodell az egykori Rába-gyárból. 

A megnyitón dr. Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta: ezen a helyszínen nem is olyan rég még Munkácsy-­kiállítás volt. Kívánja, hogy ez a tárlat is hasonlóan magas látogatószámmal várja a kultúraszerető győrieket. 

Simon Róbert Balázs ország- gyűlési képviselő beszédében elmondta: – Kívánom, hogy a kisgyermekektől az idősekig minél többen látogassák a kiállítást. A vándorkiállítás Győr hírnevét is elviszi az országban. 

Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriu­­mi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az eseményen hangsúlyozta: bárhová is vándorol a kiállítás, mindig hazamegy. A válságos időszakban stratégiai fontosságú a kulturális intézmények megerősítése. Ezzel a kiállítással az egész ország és a történelmi Nagy-Magyarország kultúrája juthat el mindenkihez. 

Dr. Végh Katalin, a kiállítás főkurátora bemutatta a vándortárlatot, és hangsúlyozta: a kiállítás körbeutazza Magyarországot, Győr után Szombathelyre vándorol. A kiállított, pótolhatatlan értékek képviselik azt az intézményt, várost, tájat, ahonnan érkeztek. 

Csapláros Andrea főkurátor, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke egy Mikszáth-­pohárköszöntővel szólt a megjelentekhez, és kiemelte: a Kárpát-medence értékeit, a magyar múltunkat és jövőnket láthatjuk ezen a kiállításon. 

A kiállítás december 30-ig 10–18 óra között mindennap látogatható az Esterházy-palotában. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában