Kultúra

2021.11.19. 17:22

Elkezdődött a 20. Győri Könyvszalon – képriport

Bereményi Géza, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendezőnek adományozták a 20. Győri Könyvszalon alkotói díját. Idén a Kisalföld cikke nyomán Roxy, a világjáró kutyából készül dráma a Könyvszalonra, ennek olvasópróbáját is megtartották. A pénteki nap képekben.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Megnyílt pénteken a 20. Győri Könyvszalon a Győri Nemzeti Színházban és a Kisfaludy Károly Könyvtár épületében. A háromnapos könyvünnepre az első napon sokan kilátogattak. A könyvvásár mellett 120 kötetbemutatón, előadóesten, koncerten szórakozhatnak a látogatók. A megnyitón a Győri Könyvszalon Alkotói Díját Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendezőnek adományozták, aki a díjat dr. Dézsi Csaba András polgármestertől és Rózsavölgyi Lászlótól, az oktatási bizottság elnökétől vette át.

 

Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész Hóesés című produkciója nyitotta meg tegnap a 20. Győri Könyvszalont, amit régi barátjával, az idei alkotói díjas Bereményi Gézával írt negyven évvel ezelőtt. Fontosak a könyvek Dr. Dézsi Csaba András nyitóbeszédében megemlékezett arról, hogy idén több kerek évfordulót is ünneplünk: Győr királyi várossá válásának 750. évfordulóját és a huszadik Győri Könyvszalont. – Felgyorsult világban élünk, ahol az egyperces híreké a főszerep, de még vannak, akik kézbe fognak egy könyvet és fontosak számukra a nyomtatott betűk és szavak, amik nemcsak a lélekre, de a gondolatokra is jótékony hatással vannak. A vírushullámok között és a bezártság után jó, hogy van egy ilyen találkozási pont, mint a könyvszalon, ahol beszélgethetünk és meghallgathatjuk a másikat – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében a könyvtár fontosságára hívta fel a figyelmet. Megemlékezett arról, hogy a Győri Könyvszalon húsz évvel ezelőtt a Széchenyi téren felállított cirkuszi sátorból nőtte ki magát és költözött a Győri Nemzeti Színházba. Felvetette a nyomtatott irodalom kérdését is, úgy véli, van jelene és lesz jövője a kézzel fogható köteteknek, amiknek mindig lesz helyük a könyvespolcainkon. Magyar Copperfield Idén Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendező vehette át az alkotói díjat, akit a nemrégiben elhunyt Joó József író, újságíró megható laudációjával köszöntöttek.

A meglepett művész megköszönve a díjat elmondta, még mindig nem hiszi el, hogy valakit is érdekel, milyen volt élete első 18 éve, amiről a legújabb kötete – Magyar Copper- field – szól. – Azóta a reakciókból meggyőződtem róla, hogy tényleg jó lett. Örülök, hogy érdekli az embereket az életregényem és most emiatt érdemeltem ki a díjat – mondta. Dráma a Szalonban Roxyból, a menhelyi kutyából ma estére sztár lesz, ugyanis az ő története ihleti az idei három drámaíró-rendezőt, Dér Andrást, Olt Tamást és Zakariás Zalánt. A szerzők tegnapra elkészültek műveikkel és a színház falain belül elkezdődött az őrült próbaidőszak. Minden író-rendező hat-hat színésszel dolgozhat együtt, akik már a színházbüfében olvasgatták szorgosan a szövegkönyveket. Az elhagyott győri eb jó gazdára talált, akivel bejárta már a fél világot, most pedig színdarabokat írnak róla, amiket 19 órától mutatnak be a Győri Nemzeti Színházban. A Dráma a Szalonban estjén ott lesz a címszereplő, Roxy is, aki a közönség soraiból nézi végig, milyen történeteket írtak róla. A három rendező előadásaival nem csak a Győri Könyvszalonon találkozhatnak, ugyanis mindannyian az idei színházi évadban visszatérnek rendezni egy-egy darabot.

A könyvvásár és a könyvszalonhoz kapcsolódó egyéb rendezvények az aktuális járványügyi szabályok betartásával látogathatók! Belépni csak érvényes védettségi igazolvánnyal, valamint szájat és orrot eltakaró maszkban lehet. Örülök, hogy érdekli az embereket az életregényem és most emiatt érdemeltem ki a díjat.Bereményi GézaA színészek lázasan készülnek a ma esti bemutatóra, nincs sok idejük a rendezőknek az utolsó simításokig. Fotók: Csapó Balázs A győri szerzők kiadványai közül is válogathatnak a könyvek szerelmesei. Felvételünkön: Hessling Hegyi Erika, Kovács Enikő, Pió Márta és Hámor Vilmos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában