Gyász

2020.05.22. 19:37

Eltemették Szilágyi Istvánt – a győri színház igazgatója tolmácsolta a kiváló művész unokájának búcsúszavait – videó

Péntek délelőtt kísérték utolsó útjára Szilágyi Istvánt. A május 3-án brutálisan meggyilkolt színész özvegye, kollégái és tisztelői vettek részt a temetésen. Egyetlen unokája, a tizenhét éves Nándor a koronavírus miatt nem térhetett haza külföldről a temetésre, a kamaszfiú azonban megtalálta a módját a búcsúzásra: levelet írt a nagyapjának, amit Forgács Péter olvasott fel a temetésen.

kisalfold.hu

Budapesten, a rákoskeresztúri Új köztemetőben helyezték végső nyugalomra a tragikus körülmények között elhunyt Szilágyi István színművészt. Pityi, vagy – ahogyan legtöbben a Keménykalap és Krumpliorr című gyerekfilmbáli alakítása miatt ismerték – Lópici Gáspár 1998-tól 2016-ig, egészen nyugdíjazásáig a Győri Nemzeti Színház tagja volt, amely elhunytával saját halottjának tekintette.

Az unokája volt a szeme fénye

Élete egyik legnehezebb napja volt a pénteki Szilágyi István özvegyének. Jolika néni délelőtt kíséri utolsó útjára imádott férjét, akinek az életét a közös fiuk oltotta ki. A fájdalma mérhetetlen, és ezen az sem segít, hogy egyedül kell megbirkóznia a veszteséggel. Gyilkossággal gyanúsított fia az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) tölti az előzetes letartóztatását, egyetlen unokája, Nándor pedig Brüsszelben él az édesanyjával. A koronavírus-járvány miatt nem térhetett haza a temetésre. A kamaszfiú volt a házaspár szeme fénye, az egyetlen, akire igazán büszkék lehettek, és Nándi is nagyon ragaszkodott az apai nagyszüleihez – írja a Bors.

Forgács Péter olvasta fel az unoka búcsúlevelét

Éppen ezért nem meglepő, hogy a tizenhét éves fiú úgy döntött: ha már nem lehet ott a temetésen személyesen, rendhagyó módon búcsúzik el a nagyapjától. Ehhez Szilágyi István volt munkaadójának a segítségét kérte: elküldött egy levelet Forgács Péternek, a Győri Nemzeti Színház igazgatójának, és arra kérte őt, hogy olvassa fel a temetésen a nagyapjának szánt sorokat.

Szívhez szóló sorok

– Természetesen, ahogy templomi búcsúztatón, úgy a temetésen is rövid beszéddel készülök. Fájdalmas tisztség az enyém, hiszen mindannyian nagyon szerettük Pistát. A temetés legnehezebb része számomra az lesz, amikor felolvasom az unoka, Nándi sorait. A fiú nagyon érzékeny lelkű, és mivel nem tudnak az édesanyjával hazautazni, rendhagyó módon búcsúzik el a nagyapjától. Szívhez szóló sorokat írt, amit a temetésen majd mindenki hallhat. Köszönetet mondott neki a sok törődésért, hiszen nagyon szoros volt közöttük a kapcsolat, biciklizni is Pista tanította meg a fiút. A levél megható, tele van szeretettel – árulta el a Ripostnak Forgács Péter. Maszlay István színművész verssel köszönt el a néhai kollégától, baráttól.

Fotó: Ripost

A győri színház a temetés összes költségét magára vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában