Innováció és fejlődés

2024.05.25. 17:40

Átadták az Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campusának első épületét a győri Zrínyi utcában – fotók

A Széchenyi István Egyetem a győri Zrínyi utcában, az egykori kórházi épületegyüttesben valósítja meg MedTech Egészségtechnológiai Campusát, amelynek első elkészült épületét szombaton adták át. A létesítményben egészségtechnológiai inkubátorház, az ország első vidéki Pető Pontja, valamint az egyetemi polgárok számára nyújtott egészségügyi szolgáltatások kapnak helyet. Átadták az első, elkészült épületet.

Ollári Gergely

A Zrínyi utcai épületegyüttest 2021 novemberében vette birtokba a Széchenyi István Egyetem. Az intézmény a 2,7 hektáros, számos épületből álló ingatlanon valósítja meg MedTech Egészségtechnológiai Campusát. A beruházás az egykori Q épület rekonstrukciójával kezdődött, miközben a többi épület felújításának tervezése is folyamatos. Átadták az első, elkészült épületet.

Átadták az Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campusának első épületét a győri Zrínyi utcában.
Átadták az Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campusának első épületét a győri Zrínyi utcában.
Fotó: Csapó Balázs

A campus nemcsak az Egészség- és Sporttudományi Tanszék képzéseinek otthona lesz, de a kutatás-fejlesztésé is, amely az egészségügy technológiai oldalát erősíti, és új szabadalmakat, illetve az egészségipari partnerekkel való még szorosabb együttműködéseket eredményezhet. 

A Széchenyi-egyetem által felújított épületet Szűcs Gabriella, az intézmény tulajdonában lévő Uni-Medicampus Kft. ügyvezetője mutatta be. Mint mondta, a létesítményben a hallgatóknak és az egyetem munkatársainak biztosítanak majd különböző egészségügyi szolgáltatásokat. Hozzátette, az intézmény számára kiemelt cél a fenntarthatósághoz és a technológiai fejlődéshez való hozzájárulás, ezért az egészségtechnológiai fejlesztések, kutatások bázisa is lesz a MedTech Campus épülete. 

  • Egészségtechnológiai fejlesztések 
  • Kutatások, 
  • Új innovációk

Az első elkészült épület ünnepélyes átadásán dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke elmondta: - az intézmény nemrég felkerült a legkiválóbbak versenyébe, az egyetemeket mérő hiteles rangsorokon előkelő helyen szerepel. A most átadott épülettel is az a célunk, hogy erősítsük az egészségügyi technológiai fejlesztéseket, és hogy új innovációk szülessenek. Emellett már a beruházás folytatását is tervezzük. 

Az eseményen részt vett dr. Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár is, aki beszédében kiemelte: jó azt látni, hogy a megújult felsőoktatás a gyakorlatban is működik, és élő szövetként járja át a várost és a térséget. 

Átadták az első épületet:

– A kulcs az autonómia, a rugalmasság, és a versenyképesség. Tizenkét egyetemünk van a világ legjobb öt százalékában. Az egyetemeink több lábon állnak, néhány év alatt húsz százalékkal nőttek az ipari bevételek is. Azt szeretnénk, hogy még erősebbek legyünk, hogy hazánk 2030-ra Európa tíz leginnovatívabb országa közt legyen – fogalmazott.

Beszédében kiemelte a Neumann János Program sikerét, amelyben az egyetemek, valamint a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll. 

– Fontos a digitalizáció, a zöld átállás, és az egészséges élet. Ezen három fókuszterület fölé kívánjuk rendezni innovációs pályázatainkat. Egészséges élet, éljük hosszabban, éljünk jobb egészségben. Ezért szövetkezik egymással a győri és a fővárosi egyetem, ezért támogatja őket a város és a térség, hogy itt Győrben Pető Pont, és innovatív egészségügyi fejlesztések legyenek –részletezte az államtitkár.

Átadták az Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campusának első épületét a győri Zrínyi utcában. Az eseményen részt vett dr. Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár is.
Átadták az Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campusának első épületét a győri Zrínyi utcában. Az eseményen részt vett dr. Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár is. 
Fotó: Csapó Balázs

Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszédében hangsúlyozta: a Zrínyi utcai kórház épületét annak idején Petz Lajos kezdte el építeni, majd Petz Aladár fejlesztette tovább. 

– A kórház működése alatt nagyon sok ember gyógyult meg itt, sokan kapták vissza életüket, vagy hozzátartozóik életét. Ez a helyszín a győrieknek mindig a gyógyulást, és a gyógyítást szolgálta. Az egyetem csodát tett az épülettel, a Semmelweis pedig biztosíték volt arra, hogy modern, világvezető innovációs centrum szülessen, ahol az oktatás, a tudomány, és a gyógyítás találkozik – fogalmazott.

A Semmelweis Egyetemmel együttműködésben az épületben konduktív pedagógiai szolgáltatás is helyet kap az ország első vidéki Pető Pontja révén. 

Itt a mozgásukban nehézséggel szembesülő gyermekek és felnőttek életminőségi javulását segítik elő. A pontot és annak tevékenységét dr. Tenk Miklósné Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának dékánja ismertette a jelenlévőknek.

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi-egyetem általános és oktatási elnökhelyettese részletezte a MedTech Egészségtechnológiai Campus Semmelweis Egyetemmel közös kutatás-fejlesztési együttműködéseit.

Mint elhangzott, az egyetem a beruházás folytatását is tervezi, hiszen az Egészségtechnológiai Campus az Egészség- és Sporttudományi Tanszék képzéseinek is új otthona lesz. A tudásátadás mellett az intézmény célja, hogy a fejlesztéssel erősítse az egészségtechnológiai kutatás-fejlesztést, valamint magas színvonalú szolgáltatásokkal járuljon hozzá az itt élők jóllétéhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában