Tervezés az emlékek között

2022.11.12. 14:10

Egy utolsó látogatás a győri Zrínyi utcai kórházban - Fotók

Bőr- és bujakóros osztály, bunker, Ivánka...bebocsátást nyertünk az Zrínyi utcai épületegyüttes múltjába és jövőjébe.

Bella Violetta

A Széchenyi István Egyetem a 2,7 hektáros, 15 épületből álló, Zrínyi utcai ingatlanon Egészségtechnológiai Campust hoz létre. Az egyetem az első kivitelezési ütem megkezdése előtt, a nagy érdeklődésre való tekintettel, sétát szervezett az épületegyüttes falai közé.

Fotó: Csapó Balázs

Ötszáz kíváncsi látogató regisztrált, hogy nosztalgiázzon és megismerje a Zrínyi utcai épületegyüttes múltját és jövőjét. Sokan olyanok jöttek el a szombat délelőtti emléksétára, akik itt születtek, dolgoztak, lábadoztak, vagy akár látogatóként jártak ide. 

Herman Judit, a Széchenyi Egyetem munkatársa elmondta, már a jövő heti séták is beteltek, akkora az érdeklődés. Mint megtudtuk, emlékkönyvbe is szeretnénk gyűjteni az ide kötődő személyes történeteket.

A hétéves építés alatt a műemlék és helyi védettség alá eső épületeket eredeti formájukban megőrzik, felújítják, és új funkciókat kapnak korszerű gépészettel és energetikával. Elbontják viszont park közepén az egykori onkológia épületét, és a tömör kőkerítést, aminek helyére olyan kerül, ami belátást ad. 

– Szeretnénk a szomszédos templommal egy szép kisközponti teresedést kialakítani. Jövőre itt már adventi vásárt tartunk. Első ütemben a Q épület kivitelezése zajlik, ide foglalkozásegészségügyi szolgáltatást, szűrőközpontot szeretne az egyetem létrehozni. A bejárata átkerül a kapu felőli oldalra, de megőrzi saját stílusát. Még most is vannak olyan ablakai és ajtói, melyek a 1795-1822-es időszak alatt épültek, tehát eredetiek. 

– A szomszédos épületben volt a lányom koraszülött 74-ben. Az O épületből járhattam át hozzá a tejjel. 1 kiló 90 deka volt– mesélte Krista Lászlóné. – Aztán úgy alakult, hogy nővér lettem és itt dolgoztam hat évet, a fül-orr-gégészeten – veszi át a szót a lánya, Dávidné Krista Mónika. El is érzékenyül a sétán.

– Anyukám azt mondta, itt születtem. Én is kötődöm a kórházhoz, a bőrgyógyászaton dolgoztam húsz évet. Akkor még a nagybetűs emberies egészségyügy volt, a főorvosok ugyanúgy tekintettek az utcaseprőre, mint a fontos nagyurakra. Pici volt, emberközpontú volt – mondja Kovács Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában