Álláspont

2024.04.17. 13:49

Veszélyes fák, avagy publicisztika a Csornán kidőlt két nyárfa margójára

"A nyárfák látszólag erősek voltak, gyökerestől szakadtak ki a földből."

Cs. Kovács Attila

Fotó: Cs. Kovács Attila

Szeretem a természetet, a magam módján óvom a környezetet, az élővilágot. Szeretek erdőkben, parkokban sétálni, túrázni, rácsodálkozni a természet szépségére és tikkasztó melegben megpihenni a fák árnyékában. Tudom, hogy vigyázni kell minden zöld szigetre, ami egyre szűkülő életterünkben még megmaradt. Ragaszkodni kell minden virághoz, minden fához, minden zöldhöz. De nem mindenáron! Nem mindig a nagyon zöldeknek van igazuk.

Ezek a gondolatok Csornán, az egykori KRESZ-parkban jutottak eszembe, amikor két kidőlt nyárfát fényképeztem. A hatalmas törzsek közül az egyik egy ott lévő épületre zuhant, a másik a bringapályára. Isteni szerencse, hogy senki nem tartózkodott a fák közelében, a szomszédos játszótéren vagy nem tekert a bicajpályán. Az épületet büfének szánták annak idején, hogy teraszán éppen most nem üldögélt senki, annak köszönhető, hogy nem akadt rá bérlő.

A nyárfák látszólag erősek, egészségesek voltak, gyökerestől szakadtak ki a földből. A Vilmos parkban az elmúlt hónapokban állt a víz, hónapokig áztatta a fák tövét, gyökérzetét, nyilván ennek köszönhető, hogy a nagy szélben e kettő nem bírta tovább. Természetvédő vagyok, ugyanakkor azt is tartom, hogy az ember, az emberi élet az első és a balesetveszélyt, az életveszélyt meg kell szüntetni. Ha a fák kivágásának árán, akkor úgy. Az érintett területen még sok fa van, egyik-másik alaposan megdőlve már most is. Némelyik az új bölcsőde udvara felé „hallgat”. Ki vállalja a felelősséget, ha tragédia történik?

Az önkormányzat – nagyon helyesen – a hétvégi kerékpáros-rendezvénynek másik helyszínt keresett a KRESZ-park helyett. A közeljövőben nyilván a fákkal is kezdeni kell valamit. Sajnálom az erdőt, a környezetet, de nem szeretnék rövidesen újra a parkban fényképezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában