Tűz hetente öt lakásban

2024.04.26. 12:33

Pusztító lakástüzek aggasztó adatokkal

Hetvenegy alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat az első negyedévben Győr-Moson-Sopron vármegyében. Az év első három hónapjában mintegy kilencszázötven négyzetméternyi épített terület égett le. Az esetek halálos áldozattal nem jártak, de a magas számok továbbra sem mutatnak jól térségünkben.

Ollári Gergely

A tűz egy élet munkáját teheti tönkre pillanatok alatt. Érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait.

Forrás: Kisalföld archív

– A lakástüzek keletkezési okainak kicsit több mint egytizede a nyílt láng használatára vezethető vissza – közölte kérdésünkre dr. Németh Ramóna tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Lapunknak elmondta: a lánglovagokat az első negyedévben hetvenegy alkalommal riasztották égő lakóépülethez, szerencsére ezekben senki sem vesztette életét. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az év első három hónapjában mintegy kilencszázötven négyzetméternyi épített terület égett le, eloltásukhoz közel ötvenöt órára és 182 tűzoltójárműre volt szükségük a tűzoltóegységeknek.

– A 71 érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még lenne idő cselekedni, a károkat mérsékelni. A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 24 százaléka. Az esetek tizenkét százalékában a konyhában, nyolc százalékában a hálószobában, kilenc százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza – mondta el lapunk kérdésére dr. Németh Ramóna tűzoltó főhadnagy. 

Ház és autó égett 

A legnagyobb tűz – és egyben a leghosszabb beavatkozás – március 28-án Kapuváron volt, ahol százhúsz négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és a hozzáépített melléképület égett teljesen. A melléképületben kiégett egy parkoló autó a tűzben, s százhúsz galamb is elpusztult. Az épületből két gázpalackot vittek ki a tűzoltók, az egyiket a hő miatt vízsugárral visszahűtötték, hogy ne robbanjon fel. A családi ház oltása utómunkálatokkal együtt csaknem három és fél óráig tartott. 

 

A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 24 százaléka. Odafigyeléssel el lehet kerülni a károkat. 

A katasztrófavédelem egy esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, három épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást. 

A hulladék nem tűzifa 

Dr. Németh Ramóna hangsúlyozta, hogy a kéményből indult tüzek legfőbb okai a nem megfelelő tüzelő- és fűtőberendezések, vagy azok nem megfelelő használata, elhanyagoltsága. Például ha valaki háztartási hulladékkal vagy kezelt, lakkozott, festett fával, illetve nedves fával fűt, sokkal több korom rakódik le az égéstermék-elvezetőben, ahol a magas hőmérséklet miatt a korom könnyen meggyulladhat. 
– A tűz a kéményből könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. A tüzelő- és fűtőberendezések, illetve az égéstermék-elvezetők rendszeres karbantartásával ezek megelőzhetőek. Gázüzemű készülékek esetében kétévente, fával történő tüzelés esetén évente ajánlott kitisztíttatni a kéményt. Javasoljuk, hogy most, a fűtési szezonon kívül kérjenek időpontot a kéményseprésre, mert a következő szezon kezdetével megnőhet a várakozási idő a szakember megérkezéséig – részletezte a szóvivő. 

Tizenegy mérgezéses eset 

Az első negyedévben a katasztrófavédelem munkatársait 28 alkalommal riasztották szén-monoxid jelenléte miatt. Vármegyénkben tizenegy ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, azonban szerencsére halálos kimenetelű eset nem történt az első negyedévben. A lakástüzek mellett a műszaki mentések adták a legtöbb munkát a tűzoltóknak. A viharkárok és a fakidőlések miatti beavatkozások száma százötven volt, a közúti balesetekhez vonulásoké pedig majdnem elérte a százat. Mindezek szintén egyetlen negyedév alatt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában