EzTörténtKisalföld

2024.04.12. 10:24

Erről írtunk április 12-én 10,25 és 30 éve

10 éve – Vádemelési javaslat a balesetben

A Kisalföld információi szerint a rendőrség lezárta a nyomozást és vádemelési javaslattal élt a soproni Ady Endre úti óvodában történt baleset ügyében. A vád szerint a kivitelező cég vezetőjét és a műszaki ellenőrt terheli felelősség.

Ráomlott a mosdó térelválasztó fala tavaly májusban az ott tartózkodó gyerekekre az Ady Endre úti óvodában. (Előzmény: Rádőlt a térelválasztó fal az ovisokra – 2013. május24, Kisalföld.)Két kicsit a mentők súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Hatalmas volt az ijedség, a kétségbeesés, bár a szülők akkor is érezték: az intézményt nem terheli felelősség. Ez a rendőrségi vizsgálat lezárultával beigazolódott. Lapunk információi szerint az eljárás során a soproni nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a kivitelező cég vezetőjét és a műszaki ellenőrt.

A Soproni Rendőrkapitányság az ügyben folytatott eljárást befejezte és az ügy iratait - vádemelési javaslattal –megküldte a Soproni Járási Ügyészségnek - erősítették meg információnkat a megyei kapitányság sajtóosztályán.

A közvéleményt felháborító eset után a polgármester is vizsgálatot rendelt el, az összes gyermekintézményt átvizsgálták a városban. El lehet képzelni, mi lehetett az óvoda mosdójában, amikor a Vörösbegy csoport kisgyermekeire, akik éppen ebéd után tisztálkodtak, rádőlt az egy méter magas és négy méter hosszú félfal.

A gyerekeket belepte a törmelék, a porban alig láttak a felnőttek, mindenki sírt... A balesetben egy kisfiú súlyosan megsérült, a leomló fal és a csempe komoly töréseket is okozott nála, amelyeket csak műtétekkel lehetett helyrehozni. Egy kislányt is elvitt akkor a mentő, úgy tudjuk, csontja repedt és zúzódásokat szenvedett. Felgyógyulásuk után viszont visszatértek az óvodába. „Információink szerint a mosdóban olyan látvány fogadta a szakembereket, amitől minden szülőnek görcsbe rándul a gyomra, többen állították, csoda, hogy nem történt nagyobb baj” - írta a Kisalföld a baleset után.

A Soproni Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt építész szakértő bevonásával azonnal vizsgálatot indított. A nyomozás során megállapították, hogy a falat az óvoda bővítési munkálatai kapcsán építették 2006-ban. Az építési hatósághoz bejelentett felelős műszaki vezető nem kapott felkérést, a feladatról nem is tudott. Az óvodai munkálatok során a felelős műszaki vezető jelenlétét a műszaki ellenőr nem ellenőrizte. A szakértői vélemény alátámasztotta, amit már a baleset után is felháborodva emlegettek azok, akiket a hatóságok beengedtek a helyszínre, vagyis hogy a falat csemperagasztóval rögzítették a padlózathoz! Nem gondoskodtak olyan falba rejtett szerkezetről, amely annak stabil rögzítését biztosította volna. A speciális fal megépítésekor nem kérték mérnök véleményét és a kivitelezés módját sem ellenőrizték.

Kerestük a kivitelező céget, de a vállalkozás időközben megszűnt, a cégvezetőt pedig korábbi számán nem értük el.

25 éve – Összefogtak a falvak

Közös szemétlerakó létesítését határozta el 24 egymáshoz közel lévő, hét Győr-Moson-Sopron és tizenhét Vas megyei település. Lettek volna többen is, végül a „huszonnégyeknek” adatott meg, hogy némi saját tőkéből, Phare- és céltámogatásokból megépíttethetik a kommunális szeméttelepet Szakony és Csepreg határában. A programot a Vas megyei Csepreg polgármestere, Molnár Sándor koordinálja, aki elmondta lapunknak, hogy a közös lerakó ötlete azért született, mert a két megye találkozásánál nem volt hová elhelyezni a lakossági hulladékot.

Emiatt rengeteg illegális szeméttelep alakult ki a környéken, szennyezve a környezetet. Az ötletet tett követte, s hogy pénzhez jussanak, a „huszonnégyek” pályázatot nyújtottak be Phare-CBC támogatásra. Miután ezen 160 millió forintnak megfelelő összeghez jutottak, céltámogatást kértek, s kaptak is 60 millió forintot. Ehhez még önerőből maguk hozzáadtak 30 millió forintot, és máris gondolkodhattak a konkrét beruházási elképzeléseiken.

Jelenleg az elektromos hálózat kiépítésén dolgoznak, s várják, hogy még ebben a hónapban megjelenjen az a nemzetközi tender, amelynek keretén belül a kivitelező személyéről döntenek. Az sem ismert, hogy ki lesz az üzemeltető, az az érintett települések közötti megegyezéstől függ. A 11 hektár területű szemétlerakót várhatóan legkésőbb a jövő nyáron adják át Szakony és Csepreg között, ez utóbbi település közigazgatási határán.

 

30 éve – Százötvenezer a nyomravezetőnek

Mindeddig ismeretlen tettesek szombatról vasárnapra virradó éjjel – amint arról tegnapi lapunkban beszámoltunk – a Győr-nádorvárosi temetőben közel száz sírt ledöntve lábbal tiporták az elhunytak emlékét. A Győri Rendőrkapitányság a köznyugalmat súlyosan megzavaró, és komoly kárt okozó garázdaság bűntettének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Dr. Bély László,megyei rendőrfőkapitány 50.000, a győri polgármester pedig 100.000 forintot ajánlott fel annak a nyomravezetőnek, aki érdemi információval segíti a tettesek felderítését.

Hétfői számunkban „Gyalázat!” címmel számoltunk be arról a minősíthetetlen tettről, melyet mindeddig ismeretlenek követtek el szombatról vasárnapra virradó éjjel agyőr-nádorvárosi temetőben. A megvadult vandálok érthetetlen okból közel száz síremléket ledöntve tiporták lábbal- sokszor a szó szoros értelmében – az elhunytak emlékét, és bántották meg mélyen a hozzátartozók érzéseit. A legfrissebb adatok szerint 98 síremlék esett áldozatul az értelmetlen pusztításnak. A kár a IV. és a VII. parcellában a legnagyobb, elsősorban a márvány síremlékeket lökték le a tettesek – mondta el lapunknak Virág Gyula őrnagy, a Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, amikor hétfőn délután a nyomozás állásáról érdeklődtünk. – A keresést forró nyomon, különösen nagy erőkkel kezdtük meg. Vasárnap szinte egész nap a temetőben és annak környékén dolgoztak a bűnügyi helyszínelők és a nyomozók.

Munkatársaink rögzítették a fellelhető nyomokat, majd haladéktalanul megkezdték az adatgyűjtést és a tanúkutatást. Külön nyomozócsoportot hoztam létre a bűncselekmény felderítésére. A rendőrség nem lehet érzelmileg motivált, de azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom: az elkövetett tettet nem lehet minősíteni. – Mit sikerült eddig megállapítani? –Egyértelműen kizárható, hogy vallási, politikai, vagy bármilyen más konkrét okból egy meghatározott csoport, felekezet vagy gyülekezet, illetve azok síremlékei ellen irányult volna a támadás. A tettesek teljesen spontán, válogatás nélkül pusztítottak. – Tudja-e bármivel biztatnia győrieket? –Egyelőre csakis azzal, hogy megállás nélkül dolgozunk az ügyön, presztízskérdést csinálunk abból, hogy elfogjuk a tetteseket... A Győri Rendőrkapitányság az ismeretlen tettes(ek) ellen a köznyugalmat súlyosan megzavaró, és komoly kártokozó garázdaság bűntettének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Dr. Bély László, megyei rendőrfőkapitány 50.000 forintot ajánlott fel annak a nyomravezetőnek, aki érdemi információval segíti a tettesek felderítését. A bejelentéseket a 07-es, a 317-024-es telefonszámokon, vagy bármelyik rendőrnél, illetve rendőri szervnél lehet megtenni. A rendőrség a bejelentő személyét természetesen titokban tartja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában