Fő az elővigyázatosság

2024.03.21. 17:01

Tüzelni csak szabályosan!

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Amíg nem zöldül ki a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra vagy hőforrás is tüzek kialakulásához vezethet – figyelmeztetnek a a katasztrófavédelem szakemberei.

Simon Roberta

A szabadtéri tüzek elkerülése érdekében minden esetben be kell tartani a tűzvédelmi szabályokat. Fontos tudni, ha a jog- szabály másként nem rendelkezik, hogy a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi ezek égetését, ott csak a szabályozásnak megfelelő módon és időben lehet tüzet gyújtani. Ha nincs ilyen rendelet, ott tilos zöldhulladékot égetni.

Tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból inkább a növényi hulladék komposztálását vagy elszállíttatását javasolják a szakemberek. A Győrre vonatkozó szabályozás szerint száraz ág, vessző és egyéb fás szárú növény áprilisban és novemberben égethető mindennap 8 és 17 óra között, az ünnepnapok kivételével. A lakossági eredetű, fás szárú zöldhulladék az év többi napján lakcímkártyával igazolva a hulladékudvarokban ingyenesen leadható. A családi házaknál összegyűjtött falevél elhelyezhető a barna fedeles kukában vagy a szolgáltatónál e célra vásárolt zsákokban.

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem és bejelentési kötelezettség sem terheli az érintetteket. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában