Ragaszkodott a tanítványokhoz

2024.02.21. 18:59

Panni nénitől búcsúztak diákjai Csornán – Tartalmas, értékes életet élt a tanárnő

Csorna megbecsült, tisztelt és szeretett tanára volt Karakai Anna, Panni néni. A Hunyadi-­gimnáziumban generációkat oktatott, és nem csak matematikára. Az életre is nevelte diákjait. Panni néni 94 évesen hunyt el.

Cs. Kovács Attila

Karakai Anna tanárnőre, Panni nénire jó szívvel emlékeznek volt tanítványai. Csorna egyik legmegbecsültebb pedagógusa volt. Fotó: Kisalföld-archívum

Generációk meghatározó pedagógusa volt Csornán Karakai Anna. Ahogy tanítványai és a helyiek ismerték és emlegették, Panni néni évtizedeken keresztül tanított a Hunyadi-­gimnáziumban, és ezalatt a város egyik legmegbecsültebb tanárává vált. Tisztelet és szeretet vette körül. Diákjai nem felejtették el, keresték, és ő szívesen fogadta látogatásaikat, hívásaikat.

Panni néni 1954-ben került a csornai gimnáziumba, és tanított matematikát, fizikát, rajzot. 1985-ben ment nyugdíjba. 2008-ban megkapta a Csorna Szolgálatáért díjat, 2010-ben miniszteri elismerő oklevelet vehetett át. Kilencvennégy évesen hunyt el, szülőfalujában, Szanyban kísérték utolsó útjára. Egykori „gyermekei” jó szívvel emlékeznek rá és szeretettel emlegetik. Panni néni első osztályába járt a ma Győrben élő Bársony Kálmán, aki 1957-ben érettségizett.

Bársony Kálmánt pályakezdőként tanította Panni néni. Fotók: Cs. K. A.

– Nagy szeretettel gondolunk vissza Panni nénire, második évfolyamtól tanított bennünket. Kezdő pedagógusként jött közénk, de rendkívüli felkészültséggel, kiváló kapcsolatteremtő képességgel. Ő nem csak a szaktárgyat, a matematikát oktatta nekünk. Széles látókörű tanár volt, érthetően beszélt és magyarázott. Ragaszkodott a diákjaihoz, és ez egész életét jellemezte. Érdeklődött a sorsunkról és őszintén örült a sikereknek. Szomorúan értesültünk hanyatló egészségi állapotáról és haláláról. Egy igazi jó, felejthetetlen pedagógust veszítettünk el vele – emlékezett Bársony Kálmán.

Dóczyné Kocsis Márta 1964-től volt tanítványa Karakai Annának. Ő úgy emlékszik, Panni néni kimért modora, szigora négy éven át kísérte őket a gimnáziumban. A nagy fordulat, úgy látta, az érettségi után következett be: a tanárnő onnantól „elkezdett bennünket nyíltan is szeretni. Akkor már minden érdekelte: ki hova ment, hol van, mit csinál, mivel foglalkozik?” Az osztálytalálkozókon jelen volt, az ötvenediken például szeretetteljes, tartalmas és tanulságos gondolatokat osztott meg egykori diákjaival.

Karakai Anna tanárnőre, Panni nénire jó szívvel emlékeznek volt tanítványai. Csorna egyik legmegbecsültebb pedagógusa volt. Fotó: Kisalföld-archívum

Kovács Imréné 1968-ban érettségizett, Panni néninek később kollégája lett a Hunyadiban, és tartotta vele a kapcsolatot később is.

– Sokan jöttünk falusi iskolából, nem volt könnyű hozzászokni a gimnáziumi környezethez. Panni néni igyekezett, hogy felvegyük a tempót. Szigorú volt, következetes, de utólag visszagondolva minden szigora mellett is mindig jót akart nekünk. Később, az osztálytalálkozókon is adott használható tanácsokat, kíváncsi volt ránk, az eredményeinkre, a sorsunkra. Hosszú és tartalmas élet ért véget a halálával, de biztos vagyok benne, hogy már odafent elfoglalhatta méltó helyét az égi katedrán – gondolt vissza tanárára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában