Ezermilliárd forintnál több az eddigi támogatás

2024.02.06. 12:00

A települések idén is számíthatnak a Magyar Falura - Gyopáros Alpár foglalta össze az eddigi eredményeket.

Továbbra is, 2024-ben is számíthatnak a kistelepülések a Magyar Falu Program támogatására.

Cs. Kovács Attila

Minden korosztály részesül a fejlesztésekből. A fotó Bodonhelyen készült, ahol Gyopáros Alpár Szabó Szilvia alpolgármesterrel adta át a beruházásokat. fotó: Tóth Attila

"A Magyar Falu Program 2024-ben is folytatódik, hiszen számunkra a vidék értéket képvisel, a vidéki embereket pedig partnernek tekintjük"-ezzel a kijelentéssel jelezte Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, kormánybiztos, hogy a kistelepülések ebben az évben is számíthatnak a támogatásokra. Utakat, játszótereket, orvosi rendelőket építettek, illetve újítottak fel többek között a községek a Magyar Falu Program segítségével. Támogatást kaptak a falusi kisboltok és a közösségi rendezvények.

Játszóterekre, utakra, orvosi rendelőkre, közösségi célokra fordítják az önkormányzatok a támogatást, hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

- A Magyar Falu Programnak köszönhetően növekszik falvaink lélekszáma, az országban minden, ötezer fő alatti település előre tudott lépni, fejlődött a programmal. A kormány által a kistelepüléseknek juttatott támogatás mértéke jóval meghaladta az ezermilliárd forintot-tudatta Gyopáros Alpár. Hozzátette: a falusi CSOK-nak köszönhetően összesen 230 milliárd forintnyi támogatásban részesült 42 ezer, falusi otthont teremtő család. Megújult ezer óvoda és iskola, építettek kétezer óvodai játszóudvart és közterületi játszóteret. Bölcsődéket építettek, mert a fiatal, kisgyerekes családok igénylik a szolgáltatást. Közel kétezer falu kapott támogatást orvosi- és védőnői eszközök beszerzéséhez és hatszáznál több orvosi rendelő fejlesztéséhez nyújtott segítséget a Magyar Falu Program. Megtörtént csaknem négyezer alsóbbrendű állami út felújítása szerte az országban és megújult több ezer kilométernyi, belterületi út és járda a községekben. Közel 1200 tanya- és falugondnoki busz beszerzése is a programnak köszönhető. A falusi civil szervezetek eddig 23 milliárd forinton osztozhattak.

- A Magyar Falu Program határozottan megfogalmazott célja, hogy a vidéki emberek életminőségét legalább városi színvonalra emelje. Azaz, mindenhol elérhető legyen iskola, óvoda, orvosi rendelő, kulturális tér. A falusi értékek, mint a hagyományok tisztelete és a vidéki közösségek összetartó ereje, alapvető szerepet játszanak Magyarország jövőjének alakításában - jelentette ki Gyopáros Alpár. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában