Fejlesztés

2024.01.20. 06:59

Több mint 500 millió forintból korszerűsítették Rábacsécsény szennyvíz-tisztítását

A Széchenyi 2020 program keretében Rábacsécsény Község Önkormányzata 444,43 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el szennyvíz-tisztításának korszerűsítésére.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: Pixabay

A beruházás összesen 501,15 millió forintból valósult meg, amit 88,681572 %-ban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási összegéből Rábacsécsény Község Önkormányzata részesül az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumi vezetésével.

A szennyvíz-elvezetési agglomerációt Bágyogszovát, Bodonhely, Enese, Kisbabot, Kóny, Mérges, Rábacsécsény, Rábaszentmihály alkotja. Rábacsécsényen a szennyvíztisztító telep korábbi tervezett hidraulikus terhelése 600 m3/nap volt; 2016-ban ezt már jóval meghaladta, átlagosan 660 m3/nap volt, miközben a napi csúcsok ennél szintén magasabbak.

A telep tervezett lakosegyenérték kapacitása 4666 fő volt (6 településre). A szennyvíztisztító telep fejlesztésére a telep kapacitását meghaladó hidraulikus és szennyezőanyag terhelések, továbbá a kibocsátott tisztított vízben mért határérték túllépések miatt van szükség, mely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programnak köszönhetően (KEHOP) valósult meg.

„Rábacsécsény Község szennyvíz-tisztításának korszerűsítése” című projekt elszámolható összköltsége 501 158 006 forint, melyből az európai uniós támogatás összege 444 434 799 forint, a fennmaradó rész hazai finanszírozású.

A projekt a megvalósításával hozzájárult Magyarország derogációs kötelezettségének teljesítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában