Gyarapodnak a burkolathibák

2024.01.30. 07:33

Hidegben híznak a kátyúk szerte Győr-Moson-Sopronban - videó, fotók

A 81-es főút Győr és Töltéstava közötti szakaszán feltűnően sok helyen repedezett meg az aszfalt a téli szezonban. Mi ennek az oka, s mit lehet tenni a kátyúkkal a hidegben? – vetette fel olvasónk. A kátyúk szerte Győr-Moson-Sopronban gondot okoznak; annak ellenére, hogy a Magyar Közút munkatársai folyamatosan dolgoznak a sokasodó úthibák megszüntetésén. November eleje óta 275 tonna aszfaltot dolgoztak az utakba. Télen szinte csak hidegaszfaltot tudnak bevetni a szakemberek.

Szeghalmi Balázs

Gönyűn, az 1-es főúton hétfőn a kikötő közelében tették rendbe a burkolatot a Magyar Közút szakemberei, a múlt hét péntekén pedig a 82-es főúton, Ravazd térségében dolgoztak a munkagépek. Fotó: Csapó Balázs

  • A veszélyes, sokszor alattomosan megbújó úthibák télen nemritkán a keréknyomban alakulnak ki. Az állandó hőingadozás folyamatosan gyarapítja a gödröket.
  • Nehezíti az útkezelők dolgát, hogy melegaszfalt általában december 20-ig áll rendelkezésre, azután március végéig zárva tartanak a hazai aszfaltkeverő telepek a magas gáz- és áramköltségek miatt.
  • Ráadásul már ősz végén csökken a melegaszfalt bedolgozási minősége, mivel hamarabb hűl a flaszter. A kemény mínuszokban többnyire csak nagyobb kátyúkat javítanak az útkezelők, azonban ezekből is akad bőven.
  • „Ahogy az időjárás engedi – csapadékmentesség és 0 fok feletti hőmérséklet –, továbbra is tervezetten végezzük a javítási munkákat Győr-Moson-Sopronban” – mondta el Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Köz­út Zrt. kommunikációs osztályvezetője.
  • 275 tonna – Az idei téli szezonban összesen ennyi aszfaltot dolgoztak el Győr-Moson-Sopron útjain. Ebből 107 tonna melegaszfalt.

Hideg- és melegaszfalt

A Magyar Közút kommunikációs osztályvezetőjétől megtudtuk: az idei téli szezonban, azaz 2023. november 1-től január végéig a helyi burkolatjavítások, azaz a kátyúzások során összesen 168 tonna hideg- és 107 tonna melegaszfaltot dolgoztak a teljes Győr-Moson-Sopron vármegyei úthálózatba. Ebből a főutakra (utóbbiakból összesen tizenkettő van a Kisalföldön és Sopron környékén - a szerk.) 46 tonna hideg- és 33 tonna melegaszfalt jutott.

Ez a sorrend az utakon

„A javításokkal folyamatosan haladunk, miközben tisztában vagyunk azzal, hogy az év eleji hideg időszakban újabb és újabb burkolathibák alakulnak ki. Hosszú távú és tartós megoldást egy-egy útszakasz teljeskörű felújítása jelentené. Ezeket a fejlesztéseket azonban külön állami megrendelés esetén, erre biztosított források rendelkezésre állása esetén indíthatjuk el” – tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

A Közút munkatársai első körben a főutakon, majd a mellékutakon, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutakon küzdenek a kátyútengerrel. Fontos szabály az is, hogy minden szakaszon a forgalomra veszélyes ütőkátyúk javítása élvez elsőbbséget.

Mi történt a 81-es főúton Győr közelében?

Az utóbbi hetekben valóban sok kátyú keletkezett a 81-es főúton, Győr térségében; ezt is felvetettük. „Előfordul télen az is, hogy egy-egy nem túl rossznak tűnő állapotú szakasz a sok csapadék, néhány váltakozó fagyás-olvadási ciklus, valamint jelentős forgalom alatt hirtelen, szinte egyik napról a másikra szenved jelentős romlást.

A 81-es főút megkeresésében említett Győrtől Töltéstaváig tartó szakasza 2010-re készült el, szinte állandóan erős kamionforgalmat kell elviselnie. Ez az oka a most tapasztalható repedezéseknek, amelyeket hosszú távon teljeskörű felújítással lehetne orvosolni, az ehhez szükséges forrás biztosítása esetén. Addig is mindent megteszünk, hogy a biztonságos közlekedés feltételeit biztosítsuk itt is” – válaszolta Pécsi Norbert Sándor.

A 81-es főúton Győr és Töltéstava között a idei télI szezonban számos méretes kátyú keletkezett. Ezek közül is többet befoltoztak már a szakemberek. Fotó: Csapó Balázs

Bejelentés, kárigénylés

Amennyiben méretes kátyút észlelünk Győr-Moson-Sopronban és az érintett útszakasz a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozik, a következő elérhetőségeken lehet bejelenteni: 96/819-410, [email protected].

Azt, hogy adott útszakasz a Magyar Közút kezelésébe tartozik, ingyenes regisztrációt követően a kira.gov.hu oldalon tudjuk megnézni. Kátyúkárt az autósok a [email protected] e-mailen jelezhetik, vagy a Magyar Közút honlapján található űrlapon.

Győrben 40 km-nyi utat újítottak fel

„176 km folt hátán folt és durván kátyús útszakaszt örököltünk az összesen 750 km-es belterületi úthálózattal Győrben. Ebből az utóbbi négy évben már csaknem 40 km-t felújítottunk. Többek közt olyan jelentős utakat, mint a Szent Imre út, a Szigethy Attila út, a Reptéri út, az Ipar út, a Kunszigeti út, a Jókai utca, a Sió utca.

Most azokat az utakat néztük meg a helyszínen Máthé-Tóth Péterrel, a Győri Útkezelő szervezet vezetőjével és Szeles Szabolcs alpolgármesterrel, amelyeket korábban a polgármesteri városrészi vizitek alkalmával bejártunk a helyi önkormányzati képviselőkkel. Ezek közül több problémát megoldottunk már, de sok még a tennivaló!” – közölte közösségi oldalán dr. Dézsi Csaba, Győr polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában