Már javában dolgoznak az előkészületeken

2024.01.01. 15:45

Betétdíjrendszert vetnek ki az eldobható palackokra Ausztriában

Ausztriában 2025-ig nem lesz egyszer használatos betétdíjas rendszer az eldobható italos palackokra és alumíniumdobozokra, de 2024-ben már javában zajlanak az előkészületek. Az élelmiszer-kiskereskedők számára már január 1-jétől kötelező lesz az újrahasználható italok kínálata.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: Pixabay

Az új évtől kezdve, bár először kisebb mértékben, de érvényes lesz az újrahasználható ajánlat. Konkrétan ez azt jelenti, hogy „az újrahasználható palackokba csomagolt italok visszatérnek a szupermarketek polcaira“ – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

2024-től az élelmiszer-kiskereskedőknek az üzletek legalább 35 százalékában az alkoholmentes üdítőitalok, gyümölcslevek és tejek kínálatának tíz százalékát, valamint a víz- és sörkínálat 15 százalékát újrahasználható termékként kell majd kínálniuk. 2025. január 1-jétől ez a kínálat az üzletek 90 százalékában kötelező lesz.

25 centes betétdíj a műanyag palackokra és alumíniumdobozokra

Aki műanyag palackot vagy alumíniumdobozt vásárol, 25 centes betétdíjat fizet. Ha visszaviszi az üres palackokat és dobozokat, a pénzt is visszakapja. Az újrahasználható csomagolásokról szóló rendelet célja, hogy 2025-re 25 százalékra, 2030-ra pedig 30 százalékra növelje az újrahasználható italcsomagolások arányát Ausztriában. Jelenleg 20 százalékos az arány - adta hírül a volksgruppen.orf.at magyar nyelvű oldala.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában