Javítások

2024.01.24. 19:35

5200 tonna aszfalt - Ráncfelvarrás Győr-Moson-Sopron útjain

Győr-Moson-Sopronban tavaly összesen 23,093 kilométernyi útszakaszt újítottak fel a Magyar Közút által kezelt részeken.

Dániel Viktória

Idén is több felújítást tervez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. térségünkben.

Forrás: Magyar Közút

15,3 kilométer a Magyar Falu Program keretében, míg 7,78 kilométer a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként készült el. A felújításokból 14,667 kilométernyi volt külterületi szakasz és 8,426 kilométernyi belterületi. Ezek közül a leghosszabb a 8623-as összekötő út Iván és Újkér közötti része volt. A munkálatok érintették Újkér átkelési szakaszát is, összesen 7,766 kilométer hosszan.

Az üzemeltetésen és a felmerülő hibák javításán a térségben négy mérnökség dolgozik. 2023-ban mint egy 5200 tonna aszfaltkeveréket használtak fel annak érdekében, hogy biztonságosak maradjanak az útfelületek. A társaság az elmúlt évben a 83-as főút Pápa–Győr közötti, 2x2 sávos új nyomvonalon történő fejlesztési munkáiban és a Mosonmagyaróvár, déli tehermentesítő út átadásának megkezdésében is részt vett. Utóbbit idén adják át teljesen. Emellett Mosonmagyaróvárral együttműködve és a költségeket megosztva tavaly év végén a város lakott területére eső két útszakaszon, a Gabona rakpart és József Attila út egy-egy részén is nagy felületű burkolatjavítást végeztek. 

Az összefoglaló beszámoló nem tartalmazza azokat az útjavításokat, amiket a települések önkormányzatai vagy más útkezelő szervezetek hajtottak végre, valamint a közúti infrastruktúra-fejlesztéseket és új nyomvonalak építését. 

 

Az idei évre is több felújítást tervez a Magyar Közút a térségben, ezek előkészületei már folyamatban vannak, a munkálatok pontos dátumáról pedig a források megérkezése után döntenek a szakemberek. 

Figyeltek az autósok – Egy közutas dolgozó sem sérült meg tavaly a térségben munka közben 

A mérnökség munkatársai az útburkolat felújítása mellett számos egyéb, a közlekedésbiztonság szempontjából létfontosságú feladatot látnak el. Ilyen például a síkosságmentesítés, a vezetőkorlátok javításai, táblakihelyezés, vízelvezető rendszerek fenntartása és veszélyes fák kivágása. Munkájuk azonban nem veszélytelen. 2021-ben egy családapa vesztette életét az M1-es autópályán, amikor egy kamionos szinte fékezés nélkül nekihajtott a közutasok munkaterületének. 

Örömteli hír, hogy az elmúlt egy évben autós figyelmetlensége miatt a Magyar Közút egyetlen munkatársa sem sérült meg feladatvégzés közben. De történt több, az eszközeik sérülésével járó baleset. 
A társaság minden eszközzel igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét a munkát végzők biztonságának fontosságára, valamint az úton dolgozó kollégáikat is rendszeresen emlékeztetik a saját és a közlekedők biztonságának kiemelt kezelésére. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában