Vízügy

2023.12.30. 14:29

Áradás 2023 végén - Folyamatosan apad a vízszint Győr térségében

A déli határhoz közelít a Duna magyarországi árhullámának tetőzése, a fővárosban az előrejelzettnek megfelelően az éjjeli órákban leapadt a víz 645 cm alá, az alsó rakpartot elkezdhették takarítani.

Kisalföld.hu

Fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnaptól újra csapadékosabb idő valószínű. Jövő péntekig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 mm) a Felső-Duna és a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható, máshol általában 5-30 mm eshet. A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn jellemzően 0 °C fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre számíthatunk.

A Duna Baja feletti hazai szakaszán zavartalan az apadás. Nagybajcsnál a vízszint holnap reggelre várhatóan 400 cm körüli értékre csökken. Komáromnál szombat reggel az árvízvédelmi készültség szintje alá csökkent a vízállás, Esztergomban ma napközben várható ennek a szintnek az elérése. Győrben és Gyirmót térségében is folyamatosan csökken a vízállás.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a folyó, a legmagasabb mért vízállás 693 cm volt december 27-én 20 órakor. Az előrejelzéseknek megfelelően a vízállás az éjszakai órákban az alsó rakpart szintje alá (645 cm) csökkent, ma 11 órakor 628 cm volt.

A Duna Paksnál december 29-én kora délelőtt 690 cm-es vízállással, I.fokú készültségi szint mellett tetőzött. 

Bajánál várhatóan a szombat reggeli órákban kialakuló 818 cm-es vízállások állandósulása jelzi a tetőzés megkezdődését. Mohácson 2023.12.31-én a hajnali időszakban 805 cm körüli tetőző vízállások kialakulása prognosztizálható. Az árhullám tetőzése december 31-én várhatóan elhagyja az országot.

Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán általában további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik pár cm-rel az I. fokozat alatt. A legfrissebb előrejelzések szerint I. fok körüli vagy afölötti tetőzés várható a Tiszapalkonya-Szolnok szakaszon. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél az év utolsó és a jövő év első napján megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 cm).

A következő napokban a Tiszán és mellékfolyóin az árhullámok fokozatosan levonulnak, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepén, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás. Ekkor a vízállások a Bodrogon az I. fokozat fölé emelkedhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában