Előadás

2023.12.07. 18:39

A betlehemi csillag fényéről a mosonmagyaróvári Nyugdíjas Egyetemen

Mikor is született Jézus? Miért ünnepeljük a karácsonyt december 25-én? Hitek és tévhitek az ünnep körül – ezekre világított rá Farkas Ervin evangélikus lelkész a Nyugdíjas Egyetemen.

Mészely Réka

Farkas Ervin evangélikus lelkész karácsony gyökereire világított rá. Fotó: Kerekes István

Szlama László a Népművészet Ifjú Mestere-díjas kobozművész, egyetemi tanársegéd Népballadák - Szóban és énekben kobozkísérettel című előadásához kapcsolódóan az online játékra 107 válasz érkezett, közülük 81 helyesen. Ezek közül választották ki az ehavi nyerteseket, sorsolással a Nyugdíjas Egyetem decemberi előadása előtt.

Farkas Ervin evangélikus lelkész A bethlemi csillag fényénél címmel tartott előadásának alcímei – Avagy a történetek Jézusról nem egyenlőek a Jézus történettel – Hívő tévhitek, Tévedő hívők – is sokat elárultak arról, hogy mire is számíthat a közönség. A tavaly ősz óta Mosonmagyaróváron tevékenykedő fiatal lelkész ugyanis a Jézus születése kapcsán született tévhitekre világított rá.

Mint megtudtuk, nem is olyan egyszerű a válasz arra, hogy mikor született Jézus... Számítások szerint Krisztus előtt 8-6 körül jöhetett világra, ám korántsem december 25-én. Ez a dátum a szaturnália ünnepsorozat vége, a legyőzhetetlen nap/fény ünnepe. A karácsony időpontja a 325-ben tartott niceai zsinaton került át december 25-re, missziós szándékkal.

Farkas Ervin arra is kitért, hogy a betlehemi csillag a csillagászok fantáziáját is megmozgatta, és arra is több teória született. Vélhetően a Jupiter és a Szaturnusz együttállásából adódhatott. Az is kiderült az előadáson, hogy a Három királyok sem voltak (királyok) eredetileg, az a germán kultúrkörből ered, a Bibliában nem szerepelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában