Gazdálkodj okosan!

2023.11.27. 14:52

Pénzről és újrahasznosításról játékosan a tatabányai Vértes Agorájában

A pénz és az újrahasznosítás volt a legutóbbi témája annak a családi napnak, amelyet A Vértes Agorája szervezett gyerekeknek, családoknak.

Kiss T. József

Ki ne ismerné gyerekkorunk egyik kedvenc játékát, a „Gazdálkodj okosan!” című társasjátékot? Kitalálói a mindennapi életből merítve alkották meg ezt a népszerűvé vált játékot. A családi nap fő témája fizető- eszközünk, a pénz és az újrahasznosítás volt, miközben mindenki igyekezett jól sáfárkodni az ezen a napon az Agorában forgalomban lévő tallérjaival. 

 

„Ezen a novemberi családi napon a tücsök és a hangya meséje nyomán, amely mesét többnyire már ismertek a gyerekek, járták körbe a pénz és a pénzügyi tudatosság fogalmait, persze játékos formában” – tudtuk meg Bács Judittól, A Vértes Agorája programszervezőjétől. 

Nagy volt az érdeklődés, a tücsök és a hangya útvonalai mentén haladva közel 150 fő vett részt az izgalmas feladatok megoldásában. A gyerekek igénybe vehették a szülők segítségét. Előfordult az is, hogy fontos és nagy pénzügyi döntéseket kellett hozni, és nem ártott egy kis szerencse sem! A játék során az életformálás, a környezettudatosság és az újrahasznosítás fogalmával is megismerkedtek a gyerekek. A játék végén kiderült, mindenki jól gazdálkodott, maradt több-kevesebb tartalék. Nem gondoltuk volna, de sokan tették bankba a „tallérjaikat”, óvatosak voltak a szülők és a gyerekek is. A szerencsekeréknél többen veszítettek pénzt, de máshol tudtak takarékoskodni. Tucatnyi állomáson ismerkedhettek meg a gyerekek többek közt a környezet- és természetvédelem fontosságával, és példákat kaptak ahhoz, hogy mi magunk is tehetünk környezetünk védelméért” – tette még hozzá Bács Judit programszervező. 

Sok kiegészítő program volt, például papírszínházi elő- adás, bábos ökomesekuckó. A gyerekek nagy élvezettel hallgatták és nézték „a világ legügyetlenebb, de legviccesebb bűvészét”, Szép Bencét, aki poénjaival és persze bűvészmutatványaival nevettette meg a publikumot. A bűvész bácsi után a tombolasorsolás izgalmai következtek, sok szuper nyeremény talált gazdára. A gyerekek, de a felnőttek közül is többen játszva tanulhattak, szórakozhattak ezen az edukációs napon. Sokan talán közelebb kerültek a környezet- és természetvédelemhez, valamint a pénz világához is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában