AHFSZ

2023.11.09. 16:43

Letartóztatták a rendőrök az Audi-szakszervezet két elnökségi tagját Győrben - Frissítve: a kisalfold.hu-nak nyilatkozott az Audi

Drámai fordulatot vett az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) két vezetője ellen indult rendőrségi nyomozás. A szakszervezet eddig az évente-kétévente esedékes bértárgyalások apropóján került a hírekbe, idén nyáron azonban merőben más összefüggésben írt róluk a sajtó. Híre ment, és ezt később a rendőrség is megerősítette, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozás indult az AHFSZ ellen - írta a Magyar Nemzet.

Kisalföld.hu

Illusztráció

Frissítés - Drámai fordulatot vett az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) két vezetője ellen indult rendőrségi nyomozás. Számos sajtóorgánum megírta, majd később a rendőrség is megerősítette, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozás indult az AHFSZ ellen.

A szakszervezet a témával kapcsolatban szűkszavúan nyilatkozott szeptemberben, azt írták, hogy a hatóságokkal maradéktalanul együttműködnek.

- Az AHFSZ anyagi helyzete továbbra is stabil és előremutató, munkánkat ugyanolyan becsülettel és tisztességgel végezzük, ahogy azt tettük az elmúlt 27 évben. Sajnos az utolsó bértárgyalás óta minden munkavállalót érintő hangulatkeltés új, eddig meg nem szokott kihívások elé állítja szakszervezetünket. Óhatatlanul fel kellett készülnünk arra, hogy a szakszervezetünk töretlen fejlődése magával vonhatja azt, hogy az eddigi támadások mértéke, gyakorisága és színtere is változni fog - írták a közleményükben.

Október 17-ei közleményükben pedig arról számoltak be, hogy a NAV nem folytat az AHFSZ ellen büntetőeljárást. A rendőrségi nyomozásról azonban a hatóság válaszát várták.

Csütörtök reggel elkezdődött az AHFSZ bizalmi értekezlete, amikor a rendőrök bilincsben elvittek két elnökségi tagot a rendezvényről. Eddig közokirat-hamisítás gyanújáról szóltak a hírek, de a feljelentésben hűtlen kezelés gyanúja is szerepel.

Megkeresésünkre az Audi Hungaria válaszolt a témában: "Németh Sándor, az Audi Hungaria Független Szakszervezet elnöke tájékoztatta a vállalat vezetését arról, hogy a rendőrség őrizetbe vette a szakszervezet két vezető tisztségviselőjét."

A hatóság csütörtökön házkutatást is végzett a szakszervezet irodáiban, amely a négykarikás vállalat területén található.

A szakszervezettől egyelőre nem kaptunk választ, amennyiben ez változik, frissítjük cikkünket. 

Előzmények - Letartóztatták a rendőrök az Audi-szakszervezet két elnökségi tagját Győrben

Korábban - Az Audi közleménye: "Németh Sándor, az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) elnöke a mai napon tájékoztatta a vállalat vezetését arról, hogy ma a rendőrség őrizetbe vette az Audi Hungaria Független Szakszervezet két vezető tisztségviselőjét. Továbbá tájékoztatást adott arról, hogy a hatóság további nyomozati cselekményeket folytat a szakszervezet vállalat területén található irodáiban" - közölte  az Audi Hungaria külső kommunikációért felelős munkatársa lapunkkal.

Korábban írtuk - Éppen csak elkezdődött az elnöki köszöntővel az Audi Hungária Független Szakszervezet bizalmi értekezlete csütörtök reggel, amikor a rendőrök bilincsben vittek el két elnökségi tagot a rendezvényről. Eddig közokirat-hamisítás gyanújáról lehetett tudni, a Telex most úgy értesült, hogy a feljelentésben – amelynek alapján a nyomozás indult – hűtlen kezelés gyanúja is szerepelt - írta a Magyar Nemzet csütörtöki cikkében.

A Magyar Nemzet cikke megjegyezte, drámai fordulatot vett az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) két vezetője ellen indult rendőrségi nyomozás. A szakszervezet eddig az évente-kétévente esedékes bértárgyalások apropóján került a hírekbe, idén nyáron azonban merőben más összefüggésben írt róluk a sajtó. Híre ment, és ezt később a rendőrség is megerősítette, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozás indult az AHFSZ ellen.

Két pénzügyi beszámoló áll a háttérben:

  • A 2020-as beszámolót kétszer adták le. Először 2021. május 29-én, ebben 92,6 millió forint veszteséget mutatott az adózott eredmény. A szeptember 27-én beadott módosított beszámolóban viszont már 93 ezer forint nyereség állt. Született magyarázat a csaknem 93 milliós különbségre: az „anyagjellegű kiadások” összegét csökkentették 92,7 millióval.
  • A 2021-es évre vonatkozó beszámolókból ugyanakkor már három változatot adtak le, az eredeti verziót kétszer is módosították. A 2022. június 1-jén benyújtott első beszámolóban 366,5 milliós veszteség szerepelt az „adózott eredmény” rovatban. A három hónappal később, szeptember 27-én beérkezett második jelentésben már 234,2 millió veszteség, a november 6-i harmadik korrekció után 233 millió mínusz szerepelt ugyanezen a soron. A különbség az első és a harmadik beszámoló között itt is jelentős: 130 millió forint.

Mindez bizonnyal ez áll a most történtek hátterében, de kérdés, hogy továbbra is közokirat-hamisítás-e a gyanú, mert már hűtlen kezelésről is hallani.

Németh Miklós győri ügyvéd képviseli azt az elnökségi tagot és a két bizalmit, akik nevében idén tavasszal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Mint a Telexnek elmondta, ebben a hűtlen kezelés gyanúját is megemlítette:

Konkrét összegeket azért nem tudtunk írni, mert a beszámolókban mindenféle szám szerepelt. De lehetségesnek tartottunk több száz millió forintos nagyságrendet is.

A Telex úgy értesült, hogy teljes döbbenetet okozott a rendőrségi fellépés a mai bizalmi értekezleten.

A nyomozók a szakszervezet elnökségének két érintett tagját elvitték már a helyszínről, a kétnapos értekezletet pedig azonnal lefújták. Jelenleg a szakszervezet irodáit vizsgálják át és házkutatást is tartanak.

A Magyar Nemzet korábbi cikkében beszámolt róla, hogy valami nagyon nincs rendben az AHFSZ háza táján. A rendőrség közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoz, az adóhatóság titkolózik, az Audi aggodalommal szemléli a történteket, az érdekvédők pedig hallgatnak. Egy biztos: a szakszervezet gazdálkodása vetheti fel a bűncselekmények elkövetésének gyanúját, az éves pénzügyi beszámolókat ugyanis ismeretlen okból, többször is – százmilliós nagyságrendben – módosították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában