Közgyűlés

2023.10.26. 17:31

Többletforrást kapott Sopron út és energetikai fejlesztésekre

A soproni képviselő-testület csütörtökön tartott közgyűlést, ahol támogatásokról szavaztak, kihirdették a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíj nyerteseit, valamint döntöttek a szociális alapú karácsonyi támogatás összegének emeléséről is.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

A közgyűlés elsőként megszavazta a helyi választási bizottság tagjait: dr. Dedinszky Katalint, dr. Ocsák Józsefet, valamint dr. Szováti Szabolcsot, póttagnak pedig dr. Józan Tibort és Károlyi Pál Gyulát.

Elfogadták a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Városfejlesztési Programtervről szóló határozat módosítását, melynek egyik fő oka, hogy a kormány döntésének értelmében Sopron kerete közel 350 millió forinttal megemelkedett, így közel nyolcmilliárd forintot fordíthatnak a belső közúthálózat és energetikai fejlesztésekre. Az előterjesztésben a konkrét projektek is szerepelnek: a Kisvárkerület forgalomcsillapított övezetét kibővítik a Hűség kúttól az Ógabona térig, felújítják a balfi út elkerülő út és Híd utca közötti szakaszát és a város gyűjtőútjait, valamint fejlesztik a Natura 2000 területeket. Energetikai fejlesztést terveznek a Hermann Alice Óvoda Halász úti és Király Jenő utcai tagóvodájában, a Bóbita Bölcsődében, valamint a Bánfalvi Óvoda Jegenye Sori és Kőszegi úti tagóvodájában. Felújítják a Kodály téri, a Fenyő téri, a Balfi úti, a Petőfi-iskola Botond utcai tömbjét és balfi tagiskoláját, továbbá a Balfi úti szociális konyhát is.

Majd a képviselő-testület megszavazta az F.K.L. Sportszolgáltató Kft. és a Raabersport Kft. folyószámlahitel-szerződésének meghosszabbítását, és a hozzá kapcsolódó önkormányzati készfizető kezességvállalását.

A soproni városvezetés célja, hogy minél több szociálisan hátrányos helyzetű család számára elérhetők legyenek az önkormányzat által nyújtott támogatások, melyekből több formát is biztosítanak az anyagi nehézségekkel küzdők megsegítésére. Ennek értelmében módosították a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletet, amellyel elfogadták azt a javaslatot, miszerint megemelik a szociális nyilvántartó rendszerben szereplő családok karácsonyi támogatási összegét. Az egyszeri támogatást a vetítési alap 80 százalékára emelték a korábbi 30 százalékról. A támogatás háztartásonként vagy gyermekenként adható.

A képviselő-testület döntött két városrész szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról is. A Belváros, Szent Mihály domb, Deák tér és környezetére vonatkozó önkormányzati rendelet módosítására azért volt szükség, mert a GYSEV Zrt. parkolófejlesztési beruházást tervez az Arany János utca felől. A Délkeleti városrész, a Győri kapu I-II. és az Apácakert városrészeket érintő Szabályozási Tervéről és Helyi Építési Szabályzatairól szóló önkormányzati rendelet módosítását pedig a területen elhelyezkedő egyik ingatlancsoport tulajdonosainak kérelme indokolta. A kérvényt benyújtók fejlesztéseket és épületfelújításokat kívánnak megvalósítani.

Az októberi közgyűlésen sem maradt el a rendkívüli ülés, ahol a képviselő-testület négy napirendi pontról döntött. Elfogadták a Soproni Tigrisek Sport Egyesület ötmillió forintos támogatását, amit a kiemelkedő teljesítményükkel érdemeltek ki. A Soproni Tigrisek Sport Egyesület kerekesszékes kosárlabda csapata magabiztosan nyerte meg a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által Kecskeméten szervezett 2023. évi Magyar Kupát. A döntéshozók megszavazták a Medical Mental Alapítvány mintegy 380 ezer forintos támogatását is, melyet a Pszi Faktor pszichiátriai betegek és fogyatékkal élők Tehetségkutató Találkozójára fordítanak.

Kihirdették a soproni közgyűlés által alapított Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíj sikeres pályázóit. Az ösztöndíj célja, hogy a felsőoktatásban tanuló kiemelkedően tehetséges soproni fiatalokat támogassa. Idén 12 pályázat érkezett, amelyből a közgyűlés öt személyt részesít ösztöndíjban. A tíz hónapra szóló támogatásban Hordós Alex Dániel, Folyi Bence, Szőke Péter, Bartokos Botond és Tama Kristóf részesül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában