Mozgalmas hétvége

2023.10.01. 12:23

Szoboravatás, múzeumnyitás, testvértelepülések találkozója Tényőn

Tényőn szombaton felújított szobrot avattak, babamúzeumot nyitottak, testvértelepülések delegációját fogadták. Az események felsorolása mögött azonban nagyon szép történetek húzódnak meg.

Barki Andrea

Fotó: Szöllősi Réka

Megújult, megszépült a település központjában álló, az 1848-as forradalom 100. évfordulójára készült Pető Sándor emlékszobor. A megújulást egy pályázat anyagi forrása tette lehetővé, a munkát pedig a településen élő Karácsony Zsolt szobrászművész és párja Fodor Edina festő restaurátor végezte. 

A Petőfi szobor talpazatát elbontották, az alapját Paár Imre sírköves készítette, aki bár már nem a településen él, felajánlotta segítségét. A szobor és a felirat is tisztításra szorult, de így már megújultan, növényekkel szépen benőve méltó emléket állít a költő születésének 200. évfordulóján.

Fodor Edina festő restaurátor és Karácsony Zsolt kő restaurátor dolgoztak a Petőfi emlékszobor helyeállításán.
Fotó: Rákóczy Ádám

A művész pár nem először dolgozott a településen. Évekkel ezelőtt a katolikus templom freskóit újították fel. Akkor szerették meg a gyönyörű fekvésű falut és határozták el, hogy letelepednek. Olyan pozitív hozzáállást tapasztaltak az emberek részéről, mint amit nem sok helyen, bár munkájuk miatt az egész országot bejárták már. Az elhatározást tett követte, az erdő szélén felépítették tájba és a falu hangulatához, építészetéhez illő házukat, ahonnan már nem is szeretnek elmenni. Itthon vannak, mint ahogy a szomszédos telkeken építkező, letelepedő fiatalok is, akikkel már összejöttek ismerkedni. A természetközeli élet összehozta őket. 

Műhelyükben és az udvaron nemcsak a restaurálási munkájukhoz szükséges munkát tudják elvégezni, alkotásra is ideálisak a körülmények. Munkájukkal találkozhatunk a győri bencéseknél, a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület Szent Imre úti székházánál, de dolgoztak a székesfehérvári Szent István bazilikában is. 

Ugyancsak szombaton nyílt meg a település legújabb látványossága, a babamúzeum, amivel az országban kevés helyen dicsekedhetnek. Mintegy 2500 darab babából álló gyűjteményét bízta a településre az enesei Podmaniczky Miklósné gyűjtő és készítő. 

Marika néni hatvan éve gyűjtötte, készítette, javította a babákat. Szépséges gyűjteményét gyakran tárta az ország több helyén is a látogatók elé. Híre messze földre eljutott, így a világ minden tájáról küldtek neki babákat. Mindegyiknek története van, s arról bizony mesélni is tud. 

Otthonában sokáig működtetett egy kis múzeumot, de mióta egyedül maradt, nem tudta már vállalni fenntartását, a látogatók fogadását. Sokáig nem talált helyet féltve őrzött kincseinek, ám unokája Tényőre költözött, így ő is felfedezte a csendes települést, ahol nagyon nyitott emberekkel találkozott. 

Varga Gábor polgármester meghallva, hogy a gyűjteménynek nincs helye, addig törte a fejét, amíg kitalálta: jó lenne a falunak az a nevezetes gyűjtemény, ami a környékbelieknek, de a messze földről érkezőknek is élményt jelenthet. A bunkerrel, a tájházzal együtt újabb nevezetességgel gyarapodhat a falu. 
Az elgondolást tett követte. Előbb tavasszal egy ideiglenes kiállítás nyílt az értékes gyűjteményből a Szent István Kultúrházban, majd elkészült végleges helye a nem régen felújított önkormányzati épületben. 

Podmaniczky Miklósné a babával a tavaszi kiállításon.
Fotó: Rákóczy Ádám / Forrás: Kisalföld archív

Marika néni hetekig rendezte a gyűjteményt, hogy témák, hangulatok, tevékenységek szerint mutathassa be, ha nem is az összes, de a lehető legtöbb babát, köztük az elsőt, ami már közel hatvanéves, de úgy vigyázott rá, hogy nem is látszik rajta a kora.

A hét végén testvértelepülési találkozóra is sor került. A felvidéki Kisudvarnok és az erdélyi Mezőmadaras küldöttségét látta vendégül a tényői önkormányzat. 

A vendég települések vezetőinek még nem volt szerencséjük találkozni egymással. Ezt most pótolták egy pályázati támogatásnak köszönhetően. A küldöttségek ismerkedtek egymással, a településsel, és a további együttműködés lehetőségeiről beszéltek.

Tényő egy hely, ahol jó élni, ahol jó emberek laknak. Ezt nem csak az itt élők érzik, hanem a szombati események sorozata bizonyítja: az idelátogatók is megtapasztalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában