Felderítés

2023.10.06. 09:03

Megtalálták az első ázsiai lódarázsfészket Kimlén

Sikerült megtalálni az első ázsiai lódarázsfészket Kimlén – jelentette be Nagy István agrárminiszter mellett többek között az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, az első ilyen rovarra rábukkanó kimlei méhész, Márta Tamás is.

Mészely Réka

Márta Tamás kimlei és Varga Tamás Imre kisbodaki méhész az első hazai ázsiai lódarázs fészekkel.

Amint arról korábban írtunk, Szigetközben, pontosabban Kimlén találták meg az első ázsiai lódarazsat hazánkban. A faj még 2004 környékén jelent meg először Európában, egy kínai teherhajón áttelelve ért partot Franciaországban és a terjedését figyelve, csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg hazánkban. 

Többen is kivették részüket a keresésben Kimlén. Fotó: Nagy István Facebook-oldala

Augusztusban Márta Tamás kimlei méhész fedezte fel az első hazai példányokat, melyeket a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa augusztus 24-én azonosított és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó.

Fotó: Nagy István Facebook-oldala

Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán adta hírül, és a Kisalföld érdeklődésére is megerősítette, hogy sikerült megtalálni a fészket, a figyelmes, kitartó és lelkes munkáért a csapatnak köszönetet is mondott a szintén méhészkedő tárcavezető.

Örömmel jelentjük, hogy sikerült azonosítani az első magyarországi ázsiai lódarázs kolónia fészkelőhelyét. A felderítésben, a darazsat elsőként észlelő méhész, holland és belga szakemberek valamint az OMME munkatársai vettek részt. Az első darazsat 11:41 kor fogták be és körülbelül egy óra alatt sikeresen lokalizálták a fészek helyét.

 – közölte Facebook-oldalán a Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a befogásról és felderítésről szóló fotókat, illetve bővebb beszámolót későbbre ígértek honlapjukon.

Fotó: Nagy István Facebook-oldala

A fenti tényről beszámolt az első lódarazsat megtaláló Márta Tamás is. Közösségi oldalán ezt írta:

A tegnapi (csütörtöki) napon az ázsia lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) fészek megkeresésében vettem részt, nagyon köszönöm a belga, holland csapatnak, hogy el jöttek hozzánk, és profi módon el távolították a feszket! Külön ki emelném a helyi méhészek, kimlei lakosok, tűzoltók és nem utolsó sorban az OMME munkatarsainak a munkáját!

A részletek kapcsán még visszatérünk a témára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában