Prevenció

2023.10.03. 14:51

Küzdelem az emlőrák ellen - Mammográfiás szűrőnapokat tartanak Sopronban

Mammográfiás szűrőnapokat szerveznek a Soproni Gyógyközpontban októberben, minden pénteken 8 és 12 óra között behívólevél és időpont egyeztetés nélkül.

Kisalföld.hu

Fotó: Pixabay

Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja. Ilyenkor világszerte és hazánkban is nagyobb figyelem összpontosul a mellrákra, ami a magyar nők leggyakoribb rosszindulatú daganata. Az évnek ebben az időszakában hatványozottabban buzdítanak a szakemberek az emlőszűrésen való részvételre, hiszen az időben felfedezett daganat jó eséllyel, 70-80 százalékban gyógyítható.

A mellrák elleni küzdelem jegyében mammográfiás szűrőnapokat szervez a Soproni Gyógyközpont. Októberben, minden pénteken (6-án, 13-án, 20-án és 27-én) 8 és 12 óra között behívólevél és időpont egyeztetés nélkül várják szűrésre azokat a 45-65 év közötti hölgyeket, akiknek két éven belül nem volt mammográfiás vizsgálatuk. A szűrővizsgálatot a Soproni Gyógyközpont V. épületében, a Mammográfiás laborban végzik. Továbbá hívják és várják a 40-45 év közötti korosztály és a 65 év feletti korcsoport hölgy tagjait is emlővizsgálatra, szintén ezeken napokon, időpont egyeztetés nélkül. Tőlük, mivel kiesnek a hivatalosan meghatározott, szűrésre behívott korcsoportból azt kérik, hogy az emlővizsgálatra háziorvosi beutalóval érkezzenek.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Minden 11. nő emlőjében fejlődik ki rosszindulatú daganat, hazánkban pedig évente több mint hétezer nőnél állapítanak meg emlődaganatot, akik közülük körülbelül kétezer nő hal meg évente a betegségben. Magyarországon a nők körében a 2. leggyakoribb daganatos halálok az emlődaganat.

A daganatos elváltozás az emlőben lassan, hosszú ideig, kezdetben teljesen tünetmentesen alakul ki. A szűréssel a daganatot korán, még tünetek jelentkezése előtt fel lehet fedezni. Az időben felfedezett daganatok közel 90 százalékban gyógyíthatók. Ezért indult el 2002-ben hazánkban a szervezett emlőszűrés, melynek keretében a 45-65 év közötti szűrésre jogosult nők 2 évente kapnak meghívást. A meghívólevélben tájékoztatást kapnak a meghívottak, hogy hol (melyik emlőszűrő központban) és mikor kell megjelenniük szűrésen. Amennyiben a meghívóban jelezett időpont nem felel meg a szűrésre jogosultnak, úgy lehetősége van módosítani a szűrés időpontján.

A szűrés alkalmával az emlők fizikális vizsgálatát végzik el és az emlőkről 2 irányú felvételt készítenek, melyet egymástól függetlenül két, emlődiagnosztikában jártas radiológus értékel. Az emlőszűrés fájdalommentes és a szűrőállomáson való bejelentkezéstől számítva negyedóráig tart. Kétévente ennyi időt, 15 percet kell szentelniük a szűrésre jogosult nőknek arra, hogy tudják azt, hogy nincs emlő daganatuk, vagy, hogy a korai diagnózissal esélyt kapjanak a gyógyulásra.

A szűrés életet ment! Az időben felfedezett emlőrák jó eséllyel gyógyítható, ezért a Soproni Gyógyközpont is felhívja a figyelmet, hogy éljenek minél többen a lehetőséggel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában