Beruházások

2023.10.02. 11:41

Fertő tó - Pert nyertek a zöldek

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023 májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. A Győri Törvényszék pénteki ítélete a vonatkozó határozatot megsemmisítette.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

Kimondták, hogy a határozat kiadásakor az illetékes Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal csak látszateljárást folytatott le, véleménye feltételezéseken alapult, nem kérte ki a vízügyi szakhatósági véleményt sem. A törvényszék a kormányhivatalt új eljárás lefolytatására, ezen belül szakhatósági állásfoglalás beszerzésére is kötelezte.

A beruházásnak már idén nyáron lejárt az építési engedélye, de az illetékes minisztérium 2022 decemberében, majd 2023 májusában újabb engedélyt kért és kapott egy még nagyobb terület beépítésére, mint ami az eredeti tervekben szerepelt. A Greenpeace Magyarország ezt az engedélyt is megtámadta, ennek a pernek született meg az ítélete.

A Greenpeace üdvözli az ítéletet, és bízik benne, hogy ezáltal is közelebb kerülhetnek a helyi lakosok ahhoz, hogy több mint 4 év után a hazai szakaszon is újra lemehessenek a Fertő partjához, hiszen minden tavunk, folyónk köztulajdon – írta honlapján a Greenpeace.

Az UNESCO tanácsadó missziója hétfőn a Fertő tóhoz látogat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában