A forradalmárok emlékére

2023.10.19. 17:00

1956-os sétát szerveznek Szanyban

Történelmi emléksétára hívják a szanyiakat október 23-án, hogy felelevenítsék a faluban hatvanhét évvel ezelőtt történteket. A résztvevők bejárják elődeik akkori forradalmi útját.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

A rendhagyó történelmi em­léksétára a művelődési központ előtt gyülekeznek a helyiek, ahol egy rövid összefoglalót hallhatnak az eseményekről. Ezután a községháza elé vonulnak, tüzet gyújtanak és a begyűjtési papírok égetését elevenítik fel. A séta harmadik állomása a templom lesz, ahol 1956. október 23-án este Kövecses József, a község plébánosa fogadta a forradalmárokat. „Menjünk be a templomba!” – kiáltották a falubeliek.

„A szanyiak minden dolgukban, de életük meghatározó pillanataiban is tudták, kihez forduljanak. Tudták, hogy a Jóisten áldása, segítsége nélkül nem elég csupán az elszántság, az akarat. 1956. október 23-a minden szempontból egy ilyen pillanat volt, egy emberként ment a templomba a tömeg. A forradalom hevében a tenni akarástól égő, boldog, önfeledt emberek a templomban elcsendesedtek, imádkoztak. Ezt a lelkületet igyekszünk mi is, hatvanhét évvel később, visszaadni” – szól a sétára hívó leírás.

A templomból aztán a hősi és áldozati emlékműhöz mennek, ahol mécseseket és koszorúkat helyeznek el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában