Újra támad a covid

2023.09.14. 10:22

Győrben is nő a koronavírus örökítő anyagának koncentrációja - Ezúttal az Eris variáció okoz tüneteket

A Nemzeti Népegészségügyi Központi heti jelentése szerint a tovább emelkedett a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

A mintavételi helyszínek több mint felénél a tendencia stagnáló, ugyanakkor emelkedés figyelhető meg Győr mellett a Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen. Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 17 helyszínen az "emelkedett", öt településen pedig a "mérsékelt" tartományba esik.

Korábban a lapunknak Dr. Szijjártó László mosonmagyaróvári gyermekpulmonológus megerősítette, hogy az elmúlt évek hasonló időszakához hasonlóan ismét hullám van, ha nem is a korábbi drasztikus formájában dúl a vírus. A Győr-Moson Sopron Vármegyei Kormányhivatal érdeklődésünkre elárulta, jelenleg a koronavírus Eris variánsa van jelen hazánkban, és mivel az elmúlt hetekben világszerte jelentős emelkedést mutatnak az esetszámok, ezért az WHO a variánst a „figyelmet igénylő” kategóriába sorolta.

– Az Eris variáns fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké, de a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony. A megbetegedés tünetei a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetekkel - lázzal, fejfájással, orrfolyással, torokfájással, izom-és ízületi fájdalommal, gyengeséggel – jellemezhetők.

A megelőzés érdekében érdemes betartani az általános higiénés szabályokat, és tünetek esetén háziorvoshoz fordulni. – Magyarországon jelenleg a COVID-19 fertőzések döntő többsége elszórtan fordul elő, országos járványos terjedése nem tapasztalható. A megbetegedés ellen továbbra is az oltás adja a legerősebb védettséget, a magyar lakosság átoltottsága magas és oltás továbbra is felvehető. – tette hozzá a kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában