Cicák mentésére, ivartalanítására

2023.09.18. 10:27

Alapítványt támogattak a jótékonysági lecsófesztivál bevételével Tatabányán

Tatabánya-kertvárosban már hagyomány a Kertvárosi Lecsófesztivál és annak programjai. A mintegy kéttucatnyi főzőcsapatnak Szücsné Posztovics Ilona Tatabánya polgármestere adta meg a jelet a tűzgyújtásra a köszöntő beszédének elhangzása után. Aztán alaposan belecsaptak a lecsóba.

Kiss T. József

Nem sok idő kellett ahhoz, hogy az előre elkészített alapanyagokból, paprika, paradicsom, hagyma és más hozzávalókból ízletes lecsó készüljön. Többen különböző ízesítésekkel próbálkoztak, persze a „titkos recepteket"  senki sem  árulta el. Nem is az volt a  fontos, hogy kinek jobb, finomabb ez a jellegzetesen nyárvégi, őszi étel, hanem az, hogy baráti közösségek alakultak, több idő jutott egymásra  is.

Pákai Ernő a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon vezetője elmondta, az idei már a 12. kertvárosi Lecsófesztivál és jellegzetesen karitatív célokat is szolgál. Idén a lecsóadagokból származó bevételt a tatai Pelyhes Peti Közhasznú Alapítvány javára ajánlották fel. 

A jótékonykodás mellett persze a szórakozáson volt a hangsúly. A fesztivál fellépőit és a főző csapatokat is Pákai  Ernő mutatta be.  Voltak köztük „törzsgárdák” és olyanok is akik először vettek részt ezen a gasztronómiai fesztiválon.

Száz Gábor az egyike volt azoknak, akik pénzel is támogatták  a tatai székhelyű Pelyhes Peti Közhasznú Alapítványt. Mint mondta, ő úgy felelős állattartó, hogy nem tart állatot. Ezt tanácsolja másoknak is, akinek nincs ideje a házi kedvencekre, nem tudja ellátni, ne tartson háziállatokat.

A Pelyhes Peti Közhasznú Alapítvány 2016-ban alakult meg Tatán, céljuk, hogy tevékenységükkel csökkentsék a kóbormacska állományt. Fontos tehát a megelőzés, az ivartalanítás és annak a finanszírozása. A beteg, talált cicák vizsgálatát és kezelésüket is megoldják. Gondozásukban jelenleg 46 cica és kettő kutya van. A hét év alatt eddig összesem 1578 macskát ivartalanítottak.  

Összesen több, mint 450 ezer forint gyűlt össze a Pelyhes Peti Alapítvány javára a XII. Kertvárosi Lecsófesztiválon. A legtöbb adományt összegyűjtő  lecsófőző csapatok: Tünde Presszó-Unicum Ház, Lecsó ladies, Szent Hubertusz Társaság. Piros 6 és a Tüskék voltak.

Már messziről érezni lehetett  a finom étel illatát, amely a  rendezvény helyszínéhez, a Kertvárosi Bányász Művelődési  Otthon felé vonzotta a közönséget. Kicsik és nagyok sokféle program közül tudtak választani. Bemutatkoztak a helyi csoportok, a Kertvárosi Bányász Mazsorett  Együttes, a Szinkron Tánc Sport Club. A fesztivál sztár zenekara a Bon Bon Együttes is nagy sikert  aratott. A Lángoló Főnix  tűzzsonglőr csoportjának látványos műsora már csak hab volt a tortán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában