Konfliktus a határon

2023.08.16. 15:19

Osztrák ombudsmanig jutott az Ágfalva és Somfalva közötti útszakasz lezárása

Szülessen az osztrák és a magyar állam polgárai számára megnyugtató megoldás a magyarországi Ágfalva és az ausztriai Somfalva közötti útszakasz használata ügyében! - erre kérte az alapvető jogok biztosa osztrák kollégáját.

Kisalföld.hu

A konfliktust hónapok óta nem sikerül rendezni a Sopronhoz közeli határátkelőnél. Fotó: Kisalföld-archívum

Kozma Ákos ezzel kapcsolatban levélben kereste meg Gaby Schwarzot, az osztrák ombudsmani testület vezetőjét - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t. Erre azt követően került sor, hogy magyar állampolgárok az alapvető jogok biztosához fordultak a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárása miatt - tették hozzá.

Mint írták: a panaszosok kifogásolták, hogy az ausztriai Somfalva önkormányzata a községet a magyar oldalon fekvő Ágfalvával összekötő, az Európai Unió társfinanszírozásában megépült közutat 2023 januárjában először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjármű forgalom elől - ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását -, majd 2023. március 1-től az utat - útépítési munkálatokra hivatkozással - teljesen lezárta.

A somfalvai önkormányzat döntése alapján 2023. július 1-jét követően csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyezik az út használatát, illetve az útvonal használatának engedélyezését előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik - ismertették.

Mivel a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó uniós alapjog sérelmének veszélyét, Kozma Ákos tájékoztatást kért Gaby Schwarztól, arra vonatkozóan, hogy a Somfalva által már bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban az osztrák ombudsmani hivatal indított-e - mikor és milyen tartalommal - vizsgálatot.

Amennyiben pedig nem, akkor az alapvető jogok biztosa kezdeményezi vizsgálat indítását az osztrák ombudsmani testületnél - olvasható a közleményben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában